sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Suomalainen vuosi

Jukka Viikilä: Suomalainen vuosi
e-äänikirja, 2h 47 min., Otava 2018
lukija: Jukka Viikilä

Etsin taannoin kirjastomme e-äänikirjojen joukosta jotain kuunneltavaa ja huomasin, että Jukka Viikilän uusi teos Suomalainen vuosi löytyy sieltä. Lainasin kirjan, koska minua kiinnosti kuulla miten Viikilä on käsitellyt suomalaisuutta ja suomalaista elämänmuotoa vuodenkierron kattavassa teoksessaan. Odotin teokselta ehkä enemmän humoristisuutta tai sitten sen humoristinen kulma ei vain auennut minulle, mutta sopivan lyhyen teoksen kuunteli kyllä näinkin.

Suomalainen vuosi rakentuu pienistä kertomuksista, joissa kuvataan suomalaisuutta eri asioiden ympärillä. Käsittelyyn pääsee niin lomat, juhlat, urheilu, ihmissuhteet, arki, työ kuin luontokin ja monta muuta asiaa näitä sivuten. Viikilä tavoittaa kertomuksissaan olennaisia asioita suomalaisesta tavasta olla ja elää.

Suomalainen vuosi on kirja, jonka kuuntelee sujuvasti, mutta joka olisi minun kohdallani varmasti luettuna jäänyt kesken. Syy siihen on se, että teos ei vienyt minua mennessään, vaikka kuuntelinkin sitä sujuvasti aamulla töihin valmistautuessa. Teos ei myöskään jättänyt minuun mitään ihmeempää muistijälkeä, vaikka kuuntelikin sitä tarkkaan. Nyt pari viikkoa kuuntelemisen jälkeen siitä on lähinnä mielessä se, miltä Viikilän kertojanääni kuulosti.

Viikilän aiempi teos Akvarelleja Engelin kaupungista ei noussut suursuosikkieni joukkoon ja nyt näiden kahden perusteella olen alkanut tulla siihen tulokseen, että ehkä Viikilä ei vain ole minun kirjailijani. Kaikista ei voi tykätä yhtä paljon, ja onneksi Viikilälläkin on jo oma lukijakuntansa.

♠♠

2 kommenttia:

  1. Minuun Viikilän edellinen kirja Akvarelleja Engelin kaupungista osui, mutta Suomalainen vuosi ei samalla tavalla kolahtanut. Kerrontatyyli on letkeää ha sanojen käyttö taidokasta, mutta kirjan sisällössä ei ollut mitään uutta tai oikein mieleenpainuvaa. Kaikki eivät voi, eikä onneksi tarvitsekkaan, miellyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, aihe on kyllä niin käsiteltykin, että siihen on kyllä vaikeakin löytää mitään uutta näkökulmaa.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.