Mervi Heikkilä: Louhen liitto
151 s., Haamu 2015
kansi: Riikka Nikko
pyytämätön a-kappale kustantajalta
Jokin aika sitten postilaatikkoon oli tullut kirjapaketti, jonka sisältä paljastui Mervi Heikkilän nuortenromaani Louhen liitto. Tämä spekulatiivisen fiktion genreen lukeutuva teos julkaistaan tänään Kalevalan päivänä Vaasassa.
Roona on ysiluokkalainen tyttö, joka harrastaa luontokuvausta. Hän on erilainen verrattuna muihin ikäisiinsä tyttöihin, ja hänellä on salaisuuksia, joista hän ei vain voi puhua kenellekään. Myös valokuvauskurssilla tutuksi tulleeseen Aleksiin on syytä pitää hieman välimatkaa, vaikka se sattuukin. Roona ei kuitenkaan ole ainut, jolla on salaisuuksia. Kun hänen äitinsä salaisuus tulee julki ja Roona tempautuu mukaan seikkailuun, joka ylittää kaikki yliluonnollisen rajat, on entistä tärkempää pitää välimatkaa ulkopuolisiin. Ihan vain varmuuden vuoksi, sillä tämä seikkailu vaatii uhrinsa.
Louhen liiton miljöö metsäpolkuineen ja soineen on kerrassaan väkevä ja mielikuvitusta ruokkiva kokonaisuus, joka on helppo aistia: tuntuu kuin metsän tuoksutkin tulisivat lähelle, puhumattakaan siitä miten tarina visualisoituu silmien eteen. Miljöö on todella vahvasti sidoksissa itse tarinaan, se ei jää pelkäksi viitekehykseksi, vaan muodostaa oleellisen osan tarinan kokonaisuutta. Tarina on hyvin vetävä ja mielenkiintoinen, siinä on mystisyyttä ja eräänlaista perinnerakkautta tai perinteiden kunnioittamista, mutta myös aina nuoria kiinnostava sivujuonne tytön ja pojan välisestä ystävyydestä ja etenkin ihastumisesta. Tässä teoskessa Heikkilä onnistuu hienosti yhdistämään kansanperinnettä ja nykynuorten maailmaa, jotka lyövät kättä ja muodostavat hyvin toimivan kokonaisuuden.
Roonan kipuilemissa asioissa on paljon erityisesti nuorille tuttuja juttuja, oman identiteetin etsintää ja minäkuvan muodostumista. Roona joutuukin etsimään itseään rankimman kautta, sillä hän saa yllättäen tietää olevansa adoptoitu. Biologinen äiti näyttää jämähtäneen täysin 1800-luvun tunnelmiin, mikä paitsi hämmentää Roonaa ja tuo mukanaan paljon sellaista, mitä hän ei olisi ikinä uskonut olevan olemassakaan, aiheuttaa myös nauruhermoja kutkuttavia tilanteita vanhakantaisen ajatusmaailman ja nykynuoren ajatusmaailman törmäyksessä. Sillä vanhakantainen Roonan biologinen äiti Valpuri on, onhan hän Louhen liittolainen.
Pidin siitä miten Heikkilä on luonut uudenlaisen kuvan Kalevalan Louhesta. Uskon, että tällaiselle suomalaisesta kansanperinteestä ja historiastakin ammentavalle teokselle on todella ollut jo tilausta, sillä onhan tämä nyt kaikella tavalla paljon helpommin lähestyttävä teos kuin vaikkapa se Kalevala. Vaikka silläkin teoksella on paikkansa koulusivistyksessä, niin Louhen liitto voi toimia todella hyvänä johdattelijana aiheeseen ja herättää mielenkiinnon kansanperinnettämme kohtaan. Siksi onkin hienoa, että tästä teoksesta on suunniteltu myös tehtäväpaketti opetuskäyttöön. Tehtäväpaketti löytyy kustantamon nettisivuilta.
Mielestäni Louhen liitto on raikas ja jännittävä teos, jonka parissa aika kuluu nopeasti. Historia on omaa sydäntäni lähellä, joten tämä kirja tuntui juuri sopivalta minun luettavakseni, vaikka fantasiakirjallisuus taas ei sitten olekaan välttämättä ihan minun juttuni. Siitä syystä uskallan sanoa, että tämä toiminee monenlaisen kirjallisuuden lukijoille. Erilaisille lukijoille tämä toiminee siinäkin mielessä, että teoksen kieli on rikkaudestaan huolimatta selkeää ja helppotajuista, joten vähemmän lukevan nuoren kuvittelisi olevan yhtä helppo tarttua tähän teokseen kuin kirjatoukankin. Itse nautin suunnattomasti tämän teoksen maailmaan sukeltamisesta ja toivon todella, että nuoret löytäisivät tämän teoksen ja kouluissakin osattaisiin hyödyntää tämän mainion teoksen olemassaoloa, sillä tehtäväpaketin tehtävät vaikuttivat ainakin minun mielestäni todella innostavilta.
♠♠♠♠♠