Marie Kondo: KonMari - Siivouksen elämänmullistava taika
222 s., Bazar 2016
alkup. Jinsei Ga Tokimeku Katazuke No Maho, 2011
suomennettu englanninkielisestä laitoksesta
suom. Päivi Rekiaro
KonMari on kirja, joka on pitkään keikkunut kirjastoissa varausjonojen kärkipaikoilla. Se on myös kirja, jota en aikonut lukea, sillä en uskonut saavani tästä mitään keskeistä uutta ajateltavaa. Pikalaina kuitenkin lähti töistä mukaani, kun kyllästyin siihen, että onnistun toistuvasti aikaansaamaan jos jonkinmoisen kaaoksen lähes kaikille laskutasoille, joita kotoani löytyy. En ole varma auttoiko KonMarin lukeminen tuon ongelman selättämisessä, mutta se inspiroi minut käymään läpi kaappejani ja pohtimaan, kannattaako minun todellakin säilyttää joitakin tavaroita, joita en ole vuosiin tarvinnut.
Olen luonteeltani paitsi säilyttäjä myös kierrättäjä - ainakin jollakin tasolla. Marie Kondon esimerkit siitä, miten hänen asiakkaansa olivat heittäneet jätesäkkikaupalla tavaraa pois, sai minut hieman hämmentyneeksi: todellako kaikki vain heitettiin pois? Mielestäni kodin siivoaminen ei ole niin yksiselitteistä, että kaikki vaan säkkeihin ja ovesta ulos, sillä käyttökelpoista tavaraa on turha hävittää roskana pois. Itselläni järjestelypuuhat usein kilpistyvätkin siihen, että valikoin poislaitettavia tavaroita, joista osaa yritän ensin myydä kirpputorilla ja osan lahjoitan suoraan eteenpäin. Siinä nimittäin syntyy helposti se tilanne, että olen ottanut tavarat paikoiltaan ja kerännyt yhteen paikkaan, jossa ne sitten pyörivät, jos eivät mene kaupaksi tai sopivaa lahjoituskohdetta ei löydy. Minun tapauksessani kaaos on taattu. KonMari-menetelmä tuntuu siis hyvin helpolta siinä mielessä, että tavaroista pääsee kertarysäyksellä eroon, mutta minä en silti voisi toimia niin.
Toinen asia, johon järjestely-yritykseni usein kilpistyvät, on tapani kiintyä esineisiin. Marie Kondo sanoo, että ensin pitäisikin aloittaa helpoista tavaroista, kuten vaatteista, joita kohtaan ei ole suurta tunnearvoa. Tällöin järjestelyt saa hyvään vauhtiin ja tulosta syntyy. Viimeiseksi kannattaa jättää tärkeät tavarat, kuten valokuvat. Itse henkilökohtaisesti en suostuisi luopumaan valokuvistani ja mielestäni Kondo onkin välillä liian innokas pääsemään eroon kaikesta sellaisesta, josta ei ole varsinaista hyötyä. Omasta mielestäni kaikesta ei välttämättä tarvitse olla välineellistä hyötyä, vaan tunneside voi olla riittävä syy säilyttää jotain.
Omalla kohdallani en siis oikein välttämättä osaa soveltaa Kondon ajatusmaailmaa, mutta yhden toimivan vinkin tästä kirjasta ainakin nappasin. Kondon mukaan tavaroita järjestäessä kaikki saman lajin tavarat, kuten vaikka kirjat tai vaatteet, pitäisi tuoda yhteen paikkaan, sillä siinä näkee koko valikoiman kerralla. Valinta pitäisi suorittaa ottamalla esine kerrallaan käteen ja miettiä samalla, että tuottaako se iloa ja tarvitseeko sitä todella. Erityisesti nuo kaksi viimeistä kysymystä osoittautuivat kohdallani toimiviksi. Sitä noudattaen lähdin käymään läpi kirjojani ja voin kertoa, että tehtävä oli vaikea, vaikka en viime vuosina olekaan ollut niin kova kirjahamsteri kuin aikaisemmin. Olen myös luopunut vähitellen joistakin kirjoistani jo ennen KonMarin lukemista ja vienyt työpaikallani olevaan kirjanvaihtokärryyn useita teoksia.
KonMaritin kirjani
Ensi-insipiraationi kirjojeni järjestämiseen ja osasta luopumiseen sain jo muutama viikko sitten Ajatuksia kirjamaasta -blogista, jonka kirjoittaja Anni oli käynyt kirjansa läpi Marie Kondon menetelmällä. Kannattaa kyllä käydä lukemassa Annin teksti, sillä minusta tuntuu, että juuri tuo postaus oli ratkaiseva sysäys sille, että uskalsin lähteä käymään kirjojani läpi. Omasta mielestäni minulla ei ole edes kauhean paljon kirjoja ainakaan moniin muihin bloggareihin verrattuna, mutta urakka tuntui silti melko vaativalta. Yllä olevissa kuvissa näkyvät kirjat, jotka lähtivät hyllystäni. Nyt kun urakka on valmis, ei niistä luopuminen tunnukaan enää niin vaikealta ajatukselta kuin ennen projektin aloittamista.
Olen Laila Hirvisaaren fani, jos jollekulle nyt ei ole vielä tullut asia selväksi. Olen muutaman vuoden ajan kerännyt enemmän tai vähemmän aktiivisesti hänen kirjojaan, sillä pidän niistä kovasti. Osan olen haalinut kirjastojen poistomyynneistä, osan olen löytänyt kirpputoreilta. Kun lähdin KonMarittamaan kirjojani, oli Lailan kirjat minulle suurin kynnyskysymys: voisinko minä luopua niistä nyt, kun tuotannosta jo suurin osa on minulla. Kysyin kuitenkin itseltäni kysymyksen, johon pakotin itseni vastaamaan rehellisesti: Aiotko sinä lukea nämä kirjat uudelleen kovinkin pian? Vastasin, että enpä taida aikoa. Päädyin tässä vaiheessa luopumaan Imatra-sarjan kirjoista, joita minulla oli neljä viidestä. Se sarja on minulle vähiten tärkeä, joten siitä oli helpoin luopua. Kuvassan näkyvät kirjat jätin vielä, sillä en halunnut kerralla luopua kovin suuresta osasta. Tulen varmaan uusimaan urakkani moneen kertaan tällä ajatusmallilla...
Osa kirjoista sen sijaan oli ihan helppoja valintoja: Hovimäet jäävät, samoin Harry Potterit ja Pohjantähti-trilogia, sillä ne kirjat ovat minulle rakkaita ja tuottavat varmasti iloa. Jätin hyllyyni myös lähes kaikki lahjoiksi saamani kirjat, mutta siihen on syynä se, että pidän niistä oikeasti. Lahjakirjoista eniten mietintää aiheutti viime vuonna kirjabloggaajien joululahjaringistä saamani Nora Robertsin dekkari. En oikeastaan lue dekkareita (äänikirjoina kyllä kuuntelen) eikä Nora Robertsin tuotanto kiinnosta minua. Kirjan mukana tullut kirje kuitenkin kaihersi, sillä siinä minulle kirjan lähettänyt bloggaaja kertoi miettineensä pitkään minkä kirjan minulle lähettäisi. Olisinko siis kiittämätön, jos hänen näkemänsä vaivan jälkeen luopuisin lahjastani? Asiaa pitkään pohdittuani päätin, että en olisi. Jossain pääni sisällä pyörähti ajatus Ranganathanin laista: Jokaiselle lukijalle kirja, jokaiselle kirjalle lukija. Myös lahjaksi saamani kirja ansaitsisi lukijan, joten siirsin kirjan lähtevien pinoon. Ehkä minun pitäisi soveltaa tuota ajatusta myös muiden hyllyssäni jo pitkään notkuneiden lukemattomien kirjojen kohdalla..
Projektin edetessä huomasin, että loppujen lopuksi olin jo alunperin tilanteessa, että suurimmalla osalla kirjoistani on jokin hyvä syy olla edelleen hyllyssäni. Hirvisaaren kirjojen lisäksi sinne kuitenkin jäi muutamia kirjoja, joista en vielä oikein osannut luopua, mutta jotka hyvinkin saattavat joskus myöhemmin löytää tiensä uusiin koteihin.
KonMaritin myös kirjastosta lainaamani kirjat
Viime aikoina olen tuskastuneena tarkkaillut lainojeni määrää ja huokaillut lukukiireitäni, sillä useista lainaamistani kirjoista on joko varauksia tai olen uusinut niitä jo monta kertaa. Tiedän, että hieman yli 20 kirjaa ei ole suuri lainamäärä verrattuna moniin muihin, mutta minua tuokin määrä jotenkin tuskastuttaa, vaikka siinä onkin mukana myös veljelleni lainaamiani kirjoja. Päätin käydä siis lainapinonikin läpi ja kysyä itseltäni aionko todellakin lukea kirjan nyt. Viereisessä kuvassa on lainapinoni (plus yksi oma kirja) ennen KonMaritusta.
Sain siirrettyä lainapinostani vain kaksi kirjaa pois, mutta sekin tuntui jotenkin helpottavalta. Romutin tosin saavutukseni lainaamalla heti tilalle pari kirjaa. Tyhmä minä. Kirjastoon palautui kuitenkin KonMarin lisäksi Linnunradan käsikirja liftareille ja Genjin tarina 1. Käsikirja oli lainassa veljelläni ja aioin sen itsekin lukea, mutta tajusin ettei vielä ole sille sopiva hetki. Genjin tarina sen sijaan kiinnosti todella, mutta ajattelin, että voin lainata sen myöhemmin uudelleen, jos se vielä kiinnostaa. Alunperin lainasin sen kirjallisuuspiirimme japanilaisia kirjoja käsittelevään kertaan, mutta luinkin jotain muuta.
Eräässä edellisessä työpaikassani kollegani sanoi, että hän ei viitsi kotiinsa lainakirjoja kauheasti varastoida, jos ei aio niitä hetki lukea. Tausta-ajatuksena hänellä oli se, että sillä välin kun kirjat odottaisivat hänen kotonaan lukijaansa, ne voisivat ehtiä olemaan jo useammallakin ihmisellä lainassa sinä aikana. Tuo lausahdus oli minulle jokinlainen valaistumisen hetki ja onnistuinkin noudattamaan sitä hyvänlaisesti, mutta jotenkin tilanne taas luiskahti kotiinvarastoimisen puolelle. Olen iloinen, että edes kaksi kirjaa pääsi takaisin kiertoon. Nyt yritän tosissani ryhdistäytyä lainakirjojen suhteen, sillä ihan oikeasti lähestyvät eräpäivät ja paisuvat kirjapinot uhkaavat liian usein haitata lukukokemuksista nauttimista. En halua suorittaa kirjoja, vaan haluan lukea niitä rauhassa ja saada niistä iloa.