tiistai 6. marraskuuta 2012

Elämä edestakaisin

Kilpi, Eeva: Elämä edestakaisin
393 s.,  WSOY 1981, 6. p.
1. p. 1964

Päätin tähän väliin lukea jonkin kirjan omasta hyllystäni, ja päädyin valitsemaan TBR100-listaltanikin löytyvän Eeva Kilven teoksen Elämä edestakaisin. Tämä on alunperin päätynyt hyllyyni äitini isovanhempien tavaroiden joukosta, oltuaan ensin lapsuudenkotini varastossa yli neljä vuotta. Olen kyllä nyt tämän luettuani aika iloinen, että tämä on minun oma kirjani, sillä jotenkin viehätyin tästä teoksesta yllättävän paljon.

Elämä edestakaisin kertoo sota-ajan naisista, jotka pitivät koteja pystyssä miten kukin parhaiten taisi. Tapahtumat sijoittuvat jatkosotaan ja miljöönä on Suomen ja Venäjän rajamaasto. Erityisesti tarinan keskiöön nousevat Helli ja Maila, äiti ja tytär, jotka eivät voi unohtaa kotiaan: sinne on vielä palattava. Mutta sitten tulee taas evakuoimismääräys ja koti on jätettävä.

Tämä teos on oikeastaan aika "hiljainen", suuretkin asiat kuvataan hyvin konstailemattomasti ja ehkäpä lähes eleettömästi: ja siltikin kaikki olennainen välittyy lukijalle. Teoksessa ei dramatisoida ja meuhkata turhia, on helppo uskoa ihmisten tuntemukset ja tapahtumien kulku. Henkilöhahmoihin on istutettu kaiken kauheudenkin keskellä taipumus toivoon ja uskoon paremmasta, siitä että kaikki kääntyy hyvin.

En oikeastaan tiedä mitä sanoisin tästä kirjasta. Ainakin sen voisin mainita, että aluksi tuntui hieman kankealta lähteä tätä lukemaan ja tekstiä oli hankalahko seurata, mutta kun pääsi vauhtiin, niin tarina piti otteessaan. Koko ajan odotin, että mitähän seuraavaksi tapahtuu ja kuinka heille käy. Tämä teos on muuten aika poikkeuksellinen, jos ajattelee sitä karjalaisten kuvauksena: useissa romaaneissa kun karjalaiset kuvataan oikein huumoriveikkoina sekä  iloluontoisina ihmisinä, mutta tässä se ei nouse niin selkeästi esiin, vaan luonteenlaatu on tuotu tietyllä tavalla pehmeämmin esiin.

Tämä on kyllä lukemisen arvoinen kirja, jossa on paljon viisautta ja ajattelemisen aihetta. Kilpi on taiten tuonut esiin hyviä ajatuksia sota-ajasta ja sen ihmisistä.

♠♠♠½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.