maanantai 11. lokakuuta 2021

Lukupiirikirja: Kärpästen herra

William Golding: Kärpästen herra
336 s., Otava 2007
alkup. The Lord of the Flies, 1954
ilmeistyi suomeksi ensimmäisen kerran v. 1960
suom. Juhana Perkki

Lukupiiri kokoontui viime viikolla keskustelemaan William Goldingin klassikosta Kärpästen herra. Tiesin jo kirjaa lukiessa, että tulkintoja ja keskusteltavaa tästä riittää, sillä vertauskuvallisessa tarinassa oli paljon pysähdyttävää, hätkähdyttävää ja ajatuksia herättävää asiaa.

Romaani sijoittuu II maailmansodan aikaan ja kertoo englantilaisista koulupojista, joita kuljettanut lentokone syöksyy maahan jonnekin Tyynenmeren saarelle. Lennolla olleista vain lapset selviävät. Osa on jo murrosiän kynnyksellä, mutta mukana on myös pienempiä lapsia, joita tenaviksi kutsutaan. Joukon johtajaksi nousee Ralph, vaikka kuoronjohtaja Jack havittelee myös johtajan asemaa. Alun paratiisimaisen elon jälkeen poikajoukossa alkaa nousta esiin ristiriitoja. Sivistyksen pinnan murentuessa paljastuu ihmisen raadollisuus.

Tämä kirja piti otteessaan kahdella tavalla. Aluksi luin kirjaa siksi, että miljöö ja huoleton retkitunnelma veti puoleensa, mutta jossain kohtaa luin siksi, että minun oli pakko saada tietää miten kaikki päättyy. Loppujen lopuksi halusin teoksesta myös äkkiä eroon, sillä kaikki muuttui koko ajan kamalammaksi loppua kohti, ja sitä oli hirvittävää lukea. Miten raakaa ja julmaa kaikesta tulikaan!

Lukupiirissä paljon keskustelua herättivät teemat vallankäytöstä ja vastuuttomuudesta sekä ihmisessä asuvasta pahuudesta. Aluksi yksinäinen saari vaikutti lähtötilanteesta huolimatta sodan kourissa olevan Euroopan rinnalla turvalliselta paratiisilta, jossa voisi kohtalaisen rauhallisin mielin odotella pelastetuksi tulemista, mutta kun alkukantaiset vaistot ja pelko saavat jalansijaa, muuttuu tilanne väistämättä. Myös hahmojen toiminta, osan henkinen kasvu ja osan taantuminen villi-ihmisiksi herätti ajatuksia.

Kärpästen herra oli todella mieleenpainuva lukukokemus. Ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen löysin myös kirjan, jota en halua enää lukea uudelleen, sillä se meni niin ihon alle, että aiheutti toisinaan suoranaista fyysistä pahaa oloa. Siinä määrin ahdisti poikajoukossa tapahtuvat muutokset, etenkin järkevän ajattelun katoaminen ja yhteishengen luhistuminen, että tätä ei ole tarvetta toistamiseen lukea. Psykologisena kuvauksen tämä on kyllä todella vahva, ja tästä saisi helposti aikaan pidemmänkin tekstin, jopa esseen. Sen sijaan, että kirjoittaisin itse, linkitän tähän Jokken kirjanurkan tekstin. Mielestäni Jokke avaa tätä teosta niin onnistuneesti, että hänen tekstiinsä kannattaa tutustua.

8 kommenttia:

  1. Luin tämän ensimmäisenä koronakeväänä, mitä muutakaan sitä eristyksissä lukisi :D mutta tämä oli kyllä mielenkiintoinen kirja monessa mielessä! Omasta mielestäni oli todella mielenkiintoinen ratkaisu, että kirjassa ei tarjottu juuri mitään tietoa poikien menneisyydestä, ei edes tietoa siitä, mihin lentokone oli ollut matkalla ja miksi koneessa olleiden poikien välinen ikäero oli niin suuri. Tehokas tapa näyttää, että saarella näillä asioilla ei ollut mitään väliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eristyksissä kirjaa eristyksestä, kuinka sopivaa! :D Todella hyvä pointti tuo, että saarella ei ollut loppujen lopuksi mitään merkitystä noilla mainitsemillasi asioilla.

      Poista
  2. Kiitos linkityksestä, kirjassa on monia hyviä teemoja, ja se on hyvin iätön teemoiltaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teos on tosiaan hyvin iätön teemoiltaan, ja osin varmasti juuri siksi siitä oli helppo löytää keskusteltavaa lukupiirissäkin.

      Poista
  3. Tämä tuli luettua kouluikäisenä. Sen uusintalukua olen miettinyt. Kiitos muistutuksesta.

    VastaaPoista
  4. No nyt! Tämä oli mielenkiintoinen blogiteksti, kiitos siitä :) En ole tätä kirjaa lukenut, vaikka olenkin kauan jo halunnut. Pitäisi oikeasti vihdoinkin lukea tämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti teos lunastaa odotuksesi, kun pääset sen lukemaan :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.