keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Hyvää Lainan päivää!

Tänään 8.2. vietetään kirjastoissa Lainan päivää. Muistakaahan siis käydä kirjastossa tänään. ;)

Eri puolilla Suomea tapahtumaa juhlistetaan eri tavoin; joissakin paikoissa saa sakkoja anteeksi tai noutaa varaukset ilmaiseksi. Meidän kirjastossamme on tänään kahvitarjoilu sekä lukupäiväkirjojen arvontaa. :) Meikä lähtee pian kirjastoon..

***
(Pitänee mainita varausmaksuihin liittyen, ettei varausmaksuja pitäisi muutenkaan periä, sillä kirjastot ovat sitoutuneet toimittamaan aineistonsa ilmaiseksi. Eri asia on sitten, jos kyseessä on jokin kaukolaina, jolloin voi maksua periä.)

6 kommenttia:

 1. Minä taas olen varausmaksuista eri mieltä. Maksan varausmaksuja ilolla! On ihanaa, kun lainaaminen on ilmaista (voimme olla ylpeitä siitä), mutta myös rahoitan tällä kirjaston toimintaa mielelläni. Pelkällä pyhällä hengellä eivät nekään toimi.
  Aineiston siirtely kirjastosta toiseen (mikä on ainakin täällä pk-seudulla yleistä) maksaa, kun kaikkea aineistoa ei voi pitää samassa paikassa. On selvää, että ne kulut täytyy jollakin kattaa. Ja ainakin täällä esim. lasten- ja nuortenkirjoista ei peritä varausmaksua (eikä myöhästymismaksujakaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kyllä nuo kuljetuskustannukset, mutta jos johonkin sitoutuu, niin mielestäni pitäisi siitä pitää kiinni. Kirjaston pitäisi voida tarjota aineistoa samantien asiakkaalle, eikä "sakottaa" häntä siitä, ettei heillä ole sitä aineistoa siellä paikan päällä.

   Poista
  2. Pulmana kaiketi HelMet-kirjastoissa (pk-seudulla siis) on se, ettei kirjalla ole ns. kotikirjastoa. Kirjaa ei siis hankita vaikkapa juuri Entressen, Sellon tai Kallion kirjastoon, vaan kirjaa X hankitaan vaikka 10 kpl koko seudun kirjastoja varten ja ne sitten kiertelevät kirjastosta toiseen. Näin ne myös siis voi palauttaa mihin kirjastoon vain. Näin ollen mikään kirjasto täällä ei voi taata asiakkaalle, että kirja X tulee juuri tähän kirjastoon - paitsi jos asiakas varaa kirjan ja maksaa siitä. Se juuri lainassa oleva kirjahan voidaan palauttaa vaikka tyystin toiseen kaupunkiin!

   Aika aikansa sitoumuksillakin. (Olisi kiinnostavaa tietää muuten missä tuo sitoumusjuttu sanotaan? Ei siksi, että epäilisin sanaasi, vaan siksi, että avaisiko se juttua paremmin.)

   Poista
  3. Onhan tuo ongelma pääkaupunkiseudulla tietysti ikävä, mutta kuvittelisin, että ei ne varausmaksut kuitenkaan kata kuljetuskustannuksia, joten periaatteessa ne ovat turhia. Vaikka tokikin kirjastoille pienikin rahallinen apu on usein tarpeen. Ymmärrän kyllä tuon ongelman, että aineisto kiertää todella laajasti.

   Sitoumuksista olen kuullut koulussa oppitunneilla, jolloin todettiin, että "kirjastojen toiminta on periaatteessa maksutonta". Se löytyy myös UNESCOn julistuksesta. Jos kirjasto kerran sitoutuu periaatteessa maksuttomaan toimintaan, niin ei pitäisi tuollaisia maksuja periä, paitsi jos siitä on kohtuuttomia kustannuksia (esim kirja tuotetaan toiselta puolelta Suomea eikä saman kirjastokimpan alueelta).

   Poista
  4. "Periaatteessa maksutonta" on aika väljä tulkinta ;) Onhan lainaaminen itsessään ilmaista ja se on minusta se kaikkein tärkein. Varaaminen on tavallaan vapaaehtoista lainaajalta (voihan hän kytätä kirjaa muuten), joten siitä voi periä maksunkin. Samalla logiikallahan myöhästymismaksujen periminen olisi väärin, koska "kirjastojen toiminta on periaatteessa maksutonta".

   Unescon julistus: http://www.kirjastot.fi/kirjastoala/julkaisut/unesco

   "Yleinen kirjasto ei periaatteessa peri käyttömaksuja."
   Jälleen tuo periaatteessa. Ja käyttömaksu. Minä tulkitsen sen niin, että lainaaminen ja lukeminen on käyttöä - ja sen pitää olla ilmaista. Varaaminen ja myöhässä palauttaminen ovat asioita erikseen.

   Ja tosiaan 50 snt varausmaksu (pk-seutu) ei taatusti kata kaikkia kuluja, mutta osan ainakin. Se on parempi kuin ei mitään. Minusta varausmaksua voisi jopa nostaa!

   Poista
  5. Joo, onhan se väljä tulkinta. Olen vaan tottunut niin hyvälle, ettei meidän kirjastossa varausmaksuja peritä. :) Itse en kyllä sanoisi, että myöhästymismaksut kuuluvat samaan kategoriaan, koska se on sitten taas ihan lainaajasta itsestään kiinni: kirjasto odottaa heidän palauttavan lainat ajoissa (noudattavan käyttösääntöjä) ja "sopimuksen" rikkomisesta voi periä maksun.

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.