perjantai 13. huhtikuuta 2012

Kaunis sydän

Samartin, Cecilia: Kaunis sydän
363 s., Bazar 2012
suom. Tiina Sjelvgren
alkup. Vigil 2009

Olen odottanut tämän teoksen lukemista todella innolla, sillä olen pitänyt Samartinin aikaisemmin suomennetuista teoksista paljon. Etenkin Nora&Alicia oli minusta mahtava teos, mutta tämä teos on vieläkin parempi.

Kaunis sydän kertoo Ana-nimisestä naisesta, joka rakastettunsa kuolinvuoteen äärellä alkaa pohtimaan menneisyyttään ja elettyä elämää. Hän on lähtöisin El Salvadorista, maasta jossa tapahtui kamalia asioita ja jonka yli sota pyyhkäisi. Sieltä hän pääsi pakoon ja päätyi amerikkalaiseen luostariin. Luostarista tie kuitenkin kulki varakkaan perheen lastenhoitajaksi. Ana on kokenut elämässään paljon, mutta silti hänellä on avoin sydän ja luottamus Jumalaan.

Kaunis sydän on teos joka koskettaa. Samalla se opettaa, että myönteisellä suhtautumisella on suunnaton voima. Teos käy läpi kipeitäkin asioita, se on Anan kasvutarina vahvaksi naiseksi. Ana onnistuu käymään läpi vaikeat muistonsa ja kasvaa ihmisenä. En hetkeäkään epäillyt etteikö tapahtumat voisi olla tosia, niin aidosti ne on kuvattu ja kerrottu. Kirjailija onkin saanut inspiraatiota latinalaisamerikkalaisten siirtolaisten tarinoista.

Juoni on todella mielenkiintoinen, sillä se avaa pala palalta Anan menneisyyttä ja rinnastaa sen hyvin teoksen nykyhetkeen. Odotin koko ajan, että mitä seuraavaksi paljastuu. Kielellisesti teos on myös onnistunut, kieli on harmonista ja kuvailevaa. Kiitosta täytynee antaa myös suomentajalle.

Kaunis sydän on kaunis kokonaisuus ja kaunis muistutus siitä, että kaikesta voi selvitä.

♠♠♠♠♠

4 kommenttia:

 1. Hyvät pisteet! Kiva et oot löytäny näin hyvän kirjan. :) Pitääkin kattoo löytyiskö kirjastosta, vaikken nyt ihan täysin vakuuttunutkaan siitä että toi ois just mun tyyppinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pitkästä aikaa sain näin hyvän kirjan käsiini! :) Suosittelen kokeilemaan Samartinin kirjoja!

   Poista
 2. Tämä oli kyllä aivan ihana kirja, niin kuin Samartinin edellisetkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, Señor Peregrino ei ollut niin hyvä kuin nämä kaksi muuta, mutta hyvä sekin. :)

   ps. Kävin äsken lukemassa sun blogista tämän arvion niin kuin silloin lupasin tehdä teoksen luettuani. ;)

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.