sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Rautasormus ja muita rakkaustarinoita sotavuosilta

Mikko Porvali: Rautasormus ja muita rakkaustarinoita sotavuosilta
236 s., Atena 2013
kansi: Ville Lähteenmäki

Mikko Porvalin tositapahtumiin perustuvia kertomuksia käsittelevä kirja Rautasormus ja muita rakkaustarinoita sotavuosilta kuuluu niihin kirjoihin, jotka heti niistä kuultuani tiesin haluavani lukea, mutta jotka sitten unohdin autuaasti. Ensimmäisenä työpäivänäni bongasin tämän uutuustietokirjojen joukosta ja pakkohan tämä oli lainata. Rakkaustarinoissa on aina oma hohtonsa, mutta sota-ajan rakkaustarinoissa on vielä jotakin enemmän kuin tavallisissa rauhan ajan tarinoissa: niissä on läsnä alituinen menettämisen pelko, mutta silti myös  vahva usko tulevaisuuteen.

Mikko Porvali esittelee teoksessaan 12 rakkaustarinaa. Nämä rakkaustarinat sisältävät myös ystävyyssuhteita, vanhempien kiintymystä lapsiinsa, sisarusten kiinteitä siteitä toisiinsa ja hämmästyttäviä sattumia, jotka muuttivat kaiken. Porvali kirjoittaa tarinat novellimaisesti, mutta niistä paistaa selkeästi taustalta tosipohjaisuus, jota Porvali myös osassa tarinoista korostaa autenttisilla päiväkirjamerkinnöillä ja kirjeillä. Monen tarinan henkilöt liippaavat läheltä Porvalin omaa sukua, mutta osa on päätynyt kirjaan aivan muista yhteyksistä.

Oikeastaan jokainen näistä tarinoista sisältää jotakin hyvin pysäyttävää ja aitoa. Välillä ehkä tuntuu, että tarinoita on romantisoitu, mutta jokaisen tarinan loppuun Porvali on kirjoittanut lyhyen tietoiskun tarinan tapahtumista, jotka kyllä takaavat sen, että asiat ovat menneet jotakuinkin niin kuin tarinat kertovat. Vaikka aihe on mielenkiintoinen ja koskettavakin, niin mielestäni Porvalin kirjoitustyyli on hitusen kuivahko tai oikeammin asiallinen, tarina ei lähde lentoon niin voimakkaasti kuin niiden soisi: kyse on kumminkin rakkaudesta ja ystävyydestä. Tässä kirjassa on valittu tarinoiva kerrontatapa, joten niiltä odottaisi hitusen enemmän nappaavuutta.

Mielestäni on hienoa, että Porvali on halunnut kirjata ylös näitä rakkaustarinoita, jotka olisivat muuten painuneet unholaan hyvin pian - elleivät sitten jo olleetkin. Porvali on tehnyt hienoa työtä teoksessa, jossa rakkauden voima todella osoitetaan ihmeelliseksi.

♠♠♠½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.