torstai 17. lokakuuta 2013

Sulle laulan, neiti kesäheinä

Eino Leino: Sulle laulan, neiti kesäheinä - Valikoima runoja
94 s., Otava 1988

Kirjastossa silmiini osui ihanan pikkuruinen kirja, joka sisältää valikoiman Eino Leinon runoja. Olen aikaisemmin lukenut Leinon Helkavirsiä, mutta ne eivät minuun kovinkaan suurta vaikutusta tehneet. Pidin enemmän tästä runovalikoimasta, joka sisältää runoja lähestulkoon koko Leinon uran varrelta.

Eino Leino on kirjoittanut yhden suosikkirunoistani, Nocturnen. Itseoikeutetusti tuo yksi Leinon tunnetuimmista runoista on mukana myös tässä valikoimassa. Se on mielestäni eittämättä yksi kokoelman kauneimmista runoista samoin kuin myös Suvi-illan vieno tuuli. Leino käsittelee luontoa runoissaan kauniisti ja aistikkaasti, jopa tietynlaisella hurmoksella. Niistä tulee väistämättä mieleen kesä ja sen utuinen taika sekä eräänlainen virheetön ja puhdas vihreys. Minä koen Leinon runot kunnioituksena Suomen kauniille luonnolle.

Vaikka Leinon runoissa on paljon hyvää, minua häiritsee ihan tavattomasti se, miten todella moneen runoon on ympätty mukaan "neito" tai "impi". Ne muuttavat runon merkitystä paljon, sillä muuten jotakin runoa voisi pitää luonnon kuvauksena tai rakkausrunona suunnattuna kumman tahansa sukupuolen edustajalle. "Impit" ja "neidot" tuntuvat myös minusta nykylukijana hieman vanhanaikaiselta paatokselta, vaikkakin tietysti runoa tai mitä tahansa tekstiä pitäisi tulkita sen oman ajan viitekehyksessä.

Kaikki Leinon runot eivät toki käsittele rakkautta tai luontoa, ne ovat välillä hyvinkin huolettomia ja kepeitä "rallatuksia", mutta jotenkin en pitänyt niistä. Tämän valikoiman ja Helkavirsien perusteella koen Leinon enemmän perinteisen vakavahkon tai haikean (en löydä oikeaa sanaa tälle) runon taitajaksi kuin hilpeiden rallatusten kirjoittajaksi. Mielestäni nämä kepeät luritukset olisi voinut jättää tästä valikoimasta pois, sillä ne hieman turhaa rikkovat ehjää kokonaisuutta. Toisaalta ne myös osoittavat miten monipuolinen runoilija Eino Leino oikein oli, joten siinä mielessä ne ovat tässä kokoelmassa paikkansa ansainneet.

♠♠♠

 

2 kommenttia:

  1. Eino Leino on ehdottomasti yksi Suomen upeimmista runoilijoista, persoona, joka oli aikaansa edellä. Upeita, paljon puhuvia, elämään nähneen ihmisen tekstejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eino Leino on eittämättä arvostuksensa ansainnut, vaikka ihan järisyttävää vaikutusta hän ei minuun olekaan tehnyt. Persoonana hän on kyllä mielenkiintoinen tapaus!

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.