perjantai 25. huhtikuuta 2014

Takana puhumisen taito

Anna-Leena Härkönen: Takana puhumisen taito
156 s., Kirjakauppaliitto 2014
kansi: Eevaliina Rusanen

Otin tänä vuonna ensimmäistä kertaa osaa Kirjan ja ruusun päivän tempaukseen, sillä kaupanpäälliskirja vaikutti sen verran houkuttelevalta, että en voinut tilaisuutta ohittaa. Härkönen on yksi suosikkikirjailijoistani ja pidän erityisesti hänen nasevista kolumneistaan, joten Takana puhumisen taito oli pakko saada omaksi. Sitä paitsi en halunnut, että minulle käy samoin kuin Tuomas Kyrön Miniän kohdalla: jahtasin sitä kissojen ja koirien kanssa melkein kaksi vuotta, kunnes sen omaan hyllyyni tavoitin!

Takana puhumisen taito sisältää hieman yli 30 nasevaa kolumnia, joissa Härkönen ottaa kantaa mm. kauneuskirurgiaan, avioeroihin, Facebookiin ja moneen muuhun arkiseen ja tuttuun asiaan. Hänen kolumneissaan on pilkettä silmäkulmassa, mutta niissä on myös paljon totuutta ja hyviä huomioita ihmisistä ja heidän käytöksestään. Härkösellä todellakin on taito kirjoittaa mieleenpainuvia lyhyitä tekstejä sopivan rennolla otteella, mutta samalla ehkä myös herätellä ajatuksia.

Härkönen osaa teksteillään iskeä nauruhermoon. Hänen tekstinsä on lennokasta ja sujuvaa, siinä on paljon hyvä sanavalintoja. Tilanteet, joita hän maalailee lukijansa silmien eteen, ovat usein hykerryttäviä. Härkönen on mielestäni verbaalisesti todella lahjakas ihminen, enkä voi kuin ihailla sitä, miten raikkaasti hän kirjoittaa.

Takana puhumisen taito on taattua Härköstä: viihdyttävää, suoraa ja reipasotteista. Olen iloinen siitä, että päätin kuluttaa 10 euroa kirjoihin saadakseni tämän kirjan. Tulen varmasti vielä joskus palaamaan tämän teoksen pariin, sillä Härkösen kolumnit ovat todellakin "kulutusta kestäviä", jos niin voi sanoa. Ainut harmistukseni kirjan suhteen oli se, että olin olettanut sen käsittelevän enemmän nimensä mukaista aihetta, mutta onneksi sisältö oli ostosten arvoinen kuitenkin myös tällaisenaan!

♠♠♠♠½

ps. kirjan saamiseksi ostin kaksi Muumi-pokkaria 12 euron hintaan. Nuo pokkarit ovat Taikatalvi (no yllätys, Muumisuosikkini!) ja Vaarallinen juhannus.

6 kommenttia:

 1. Jonna, tiivistät Härkösen tyylin hyvin: raikasta, viihdyttävää, suoraa, reipasotteista.
  Minulla on tämä kirja nyt käsimatkatavaroissa huomisen Berliinin lentoa varten. Odotan kivaa lukukokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Uskoisin, että lento menee "kuin siivillä" Härkösen parissa. ;)

   Poista
 2. Kiva, että pidit tästä näin paljon! Ja olen samaa mieltä, että Härköstä voi lukea reilusti uudemmankin kerran.

  Minäkin hankin tämän itselleni ja pohdin tässä, josko avaisin tämän ja yrittäisin päästä lukijumistani eroon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin tämän teoksen auttavan lukujumiin. Itsellänikin on ollut jonkinlaista lukujumittelua, mutta Takana puhumisen taito palautti taas innon lukemiseen: vielä kun olisi niin paljon aikaa lukemiseen kuin tahtoisin! :)

   Poista
 3. Minulla kirja vielä odottaa lukuvuoroaan, mutta on kiva kuulla, että sinä pidit. :)

  Minä arvoin kirjakauppaan mennessäni tuon Muumi-kirjatarjouksen ja miki-kirjan välillä. Mutta koska muumeista olivat jäljellä enää juuri nuo sinun hankkimasi teokset ja Vaarallinen juhannus minulla jo on, oli valinta lopulta helppo ja ostin ensimmäisen miki-formaattini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, en malttanut enää odotella, kun oli uutta Härköstä tiedossa! :D

   Minäkin hetken pörräsin kaupassa edestakaisin ja harkitsin mm. Harry Potter ja liekehtivä pikaria kovakantisena, kun se minulta puuttuu, mutta hinta oli liian kallis käteisvaroilleni. Harkitsin myös ostavani jonkin miki-kirjan, mutta päädyin lopulta pokkareihin, kun tuon Taikatalven olen jo pidemmän aikaa halunnut hyllyyni. :)

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.