tiistai 7. heinäkuuta 2015

Olgan pullakirja

Olga Temonen: Olgan pullakirja
145 s., Tammi 2015
 
Olga Temosen ensimmäinen keittokirja Emäntänä Olga: Kasvisruokaa läheltä koko perheelle sai ilmestymisensä aikoihin pari vuotta sitten paljon huomiota ja kiitosta. Temosen uusi keittokirja tai oikeastaan leivontakirja ei kuitenkaan ole vielä oikein saanut huomiota puoleensa. Liekö syynä sitten se, että teos käsittelee vain yhdentyyppistä leivonnaista eri variaatioissaan, mene ja tiedä, mutta mielestäni tämä on oikein mahtava pullanleivonnan tieto- ja ideapaketti.
 
Itse en oikeastaan ihan hirveästi tykkää leipoa mitään sellaista, josta pitäisi käsin muotoilla jotain - pullanleivonta ei siis ole ykkössuosikkini, vaikka kuulemma leipomani pulla onkin hyvää. Minulla on tapana tehdä aina samanlaisia kanelikierrepullia, joita äitini ja häntä ennen mummuni ovat tehneet. En oikeastaan ole edes keksinyt, että minkä muunlaisia pullia sitä voisi leipoa, paitsi ihan peruspullia tietysti. Olgan pullakirjasta löytyy erilaisia täytevaihtoehtoja puusteihin, pikkupulliin, täytepulliin, isoihin kranssi- ja pitkopulliin munkkeja unohtamatta. Intouduin kokeilemaan kahta eri ohjetta eli vadelma-rahkapullia ja mantelipullia. Ja molemmat oli todella hyviä! Ohjeita löytyy monenlaisia: monimutkaisempia ja sitten näitä helpompia, joita itsekin kokeilin.
 
Temosen teos on hyvin perusteellinen, sillä se ei sisällä pelkkiä ohjeita vaan myös kunnon vinkit aineksista leipomiseen ja paistamiseen. Taikinoitakin löytyy erisorttisia ja ohjeiden yhteydestä löytyy Temosen omia kommentteja ohjeiden synnystä tai vinkkejä niiden suhteen. Erityisen kiinnostava oli osio "Pitkojen teon lyhyt oppimäärä", sillä en ole koskaan tehnyt pullapitkoa. Niitäkin voi näköjään tehdä erilaisilla letitystaktiikoilla ja monimutkaisesta ulkonäöstä huolimatta niitä on ilmeisesti helppo rakennella - tätä en kokeillut, vaikka ajatus jäikin mielen pohjalle itämään. Onhan perinteinen pullapitko nyt jotenkin niin nostalginen juttu, vaikka omiin lapsuudenmuistoihini kuuluvatkin kierrepullat eivätkä pitkot.
 
Suosittelen tutustumaan Olgan pullakirjaan, jos kaipaat jotain uutta leivontaan tai inspiraatio on muuten vain hukassa. Houkuttelevat pullakuvat tuovat kyllä inspiraation kenelle tahansa!

2 kommenttia:

  1. Pidän kovasti erilaisista leivontakirjoista, jotka nykyään ovat usein vielä niin kauniin näköisiäkin ja joissa on tasokkaat kuvat leivonnaisista. Pidän myös Olga Temosesta, mutta en silti osannut innostua tästä hänen leivontakirjastaan. Syy on juuri se, mitä sinä tuossa esitit; Epäilin kannattaako hankkia/lukea reseptikirja, joka pyöriin vain yhdentyyppisten leivonnaisten ympärillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en juurikaan lueskele keitto- tai leivontakirjoja, mutta Olga Temonen perheineen on tehnyt minuun vaikutuksen. Edellinen keittokirja oli jotenkin niin hieno, että siksi piti tähän pullakirjaankin tutustua, ja kyllä minä sanoisin, että kannattaa ainakin kokeilla, että tykkäisikö tästä. :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.