sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Sopivasti sekaisin

Veera Vaahtera: Sopivasti sekaisin
245 s., Tammi/Bon-pokkarit 2017
kansi: LittleBee80/iStockphoto

Veera Vaahteran uusin chick lit -teos Sopivasti sekaisin on kirja, jonka lukemista odotin kovasti. Hänen aikaisemmat teoksensa ovat olleet kovasti minun makuuni ja olen huomannut, että nykyään luen chick litiä innokkaammin kuin ennen - en edelleenkään paljoa, mutta jonkin verran. Pelkän veeravaahteruuden lisäksi minua kiinnosti tämä kirja siksi, että päähenkilö Matleena työskentelee kirjastotoimenjohtajana eli tarinassa liikutaan kirjastomiljöössä.

Matleena on kolmikymppinen perheenäiti ja vaimo, joka on palannut pian kuopuksensa syntymän jälkeen työelämään tultuaan valituksi kotikaupunkinsa kirjastotoimenjohtajaksi. Stressiä ei Matleenan elämästä puutu, sillä aviomies-Teron siisteyskäsitys on jokseenkin erilainen kuin Matleenan, eikä toistensa kimpussa alati olevien alaisten paimentamisen jälkeen uuden työpäivän aloittaminen kotona oikein jaksa innostaa. Elämä hiertää siis vähän joka alueella, kun Matleena yrittää tasapainoilla perheen ja työn välillä. Ainoa ymmärtävä ihminen tuntuu olevan hänen esimiehensä Juhani, jolta riittää Matleenalle aina tukea.

Vaikka kyseessä onkin selkeästi chick lit -kirja, ei tämä ole mikään erityisen kevyt romaani. Matleenan turhautuneisuuden ja stressaantuneisuuden pystyy aistimaan helposti, ja vaikka tarinassa onkin myös huumoria ja hauskoja kommelluksia, ei tässä edetä pelkästään hyväntuulisissa merkeissä. Vaahteran aiempiin teoksiin nähden erilaisen tästä tekee se, että Matleena on perheellinen ihminen ja vakityössä, kun taas aikaisemmissa teoksissa on päähenkilö tavallisesti ollut omaa paikkaansa hakeva koheltava sinkku. Kieltämättä minuun vetoaa enemmän Vaahteran aikaisemmat tarinat, mutta ei tämäkään huono ollut, hieman vakavampi vain kuin odotin. Loppuratkaisu on mielestäni kyllä hieman liian auvoinen, mutta ainakin lukija saa uskoa Matleenan pärjäävän.

Kokonaisuutena Sopivasti sekaisin on hyvää luettavaa. Tarina kulkee tässä teoksessa hyvin eteenpäin ja siinä on aitouden tuntua. Vaahteran teksti on sujuvalukuista ja henkilöhahmojen parissa jaksaa viettää aikaa, vaikka kukaan heistä ei erityiseksi suosikikseni noussutkaan. Kokonaisuus on kaiken kaikkiaan tasapainoinen, mutta huumoria olisin kuitenkin kaivannut rahtusen lisää.

♠♠♠½

En malta olla puhumatta tästä teoksesta myös fyysisenä esineenä. Mielestäni tämä teos olisi ansainnut tulla julkaistuksi muuna kuin pokkarina. Vaikka Vaahteran aikaisemmatkin kirjat ovat olleet pehmeäkantisia, ovat ne selkeästi olleet enemmänkin "puolikovakantisia", isompia kuin pokkarit ja muutenkin laadukkaamman tuntuisia esineenä. Pokkarina julkaisemisen lisäksi minua vaivaa tuo kansikuva. Vaahteran aikaisemmissa teoksissa Sattumalta sinun, Onnellisesti eksyksissä, Rakkautta, vahingossa ja Kevyesti kipsissä on ollut tyylikkäämmät kannet, joista on ainakin minulle henkinyt laadukkaan chick litin tuntu. Tämän kirjan kansikuva on heti niin hömppämäinen, että mieleen tulee halvin mahdollinen kioskikirjallisuus, eikä se edes kuvasta tarinaa yhtään. Kovia sanoja, tiedän, mutta tämä on vakaa mielipiteeni, sillä tarinan puolesta olisi ehdottomasti ansaittu parempaa. Ymmärrän kyllä, että myynti saattaa olla pokkarina vilkkaampaa, mutta mietinpä vaan minkälaista signaalia laadukkaasti kirjoitetusta kirjasta tämä antaa.

4 kommenttia:

 1. Minuakin turhauttavat tämänkaltaidet kannet, jotka leimaavat kirjan hömpäksi eivätkä edes kerro kirjasta mitään. Tuon kannen naisen ilme on kyllä luotaantyöntävä. Paljon mietin sitäkin, miksi tällaisia kansia tyrkätään nimenomaan naiskirjailijoiden teoksiin, mitä ne kertovat naiseudesta ja oletetun lukijakunnan kiinnostuksenkohteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, mahtavaa etten ole ainoa jolla on kannesta negatiivisia mietteitä! Ajattelin itsekseni, että olenkohan vain jotenkin nipo nyt asian suhteen, mutta nähtävästi en - onneksi! Hyvä huomio tuo miten nimen omaan naiskirjailijoiden teoksiin laitetaan tällaisia kansia..

   Poista
 2. Minäkin luin tämän kirjan juuri viikonloppuna ja kirjoitin siitä blogiini. Aika samoja ajatuksia meillä oli näköjään tästä. Minäkin olen pitänyt enemmän aikaisemmista Vaahteroista, jotka ovat olleet kevyempiä. Kannesta en ajatellut mitään ihmeempää, mutta se on totta, että olisi tämä kirja ansainnut tulla julkaistuksi ihan kovakantisenakin versiona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kävinkin lukemassa tekstisi, mutta en heti hoksannut, että kyseessä on juuri sinun blogisi! :) Toivon, että Vaahtera palaa takaisin kevyempään linjaan seuraavassa kirjassaan (ja toivon myös, että lisää kirjoja vielä tulee).

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.