maanantai 20. elokuuta 2018

Elinan surma

Kristiina Vuori: Elinan surma
e-äänikirja, 10 h 15 min.
Tammi 2018
lukija: Krista Putkonen-Örn
Olen odottanut sitkeästi ja suurella mielenkiinnolla hetkeä, jolloin pääsisin kuuntelemaan Kristiina Vuoren uuden kirjan Elinan surma. Mp3-levyllä ilmestynyt äänikirja ei päässyt kuunteluuni, koska minulla ei ole sellaisia sujuvasti toistavaa laitetta. Kun teos vihdoin tuli Ellibsin valikoimiin, syöksyin salamana lainaamaan kirjan itselleni. Odotin Elinan surman olevan dramaattisempi kuin mitä se sitten todellisuudessa olikaan, mutta kuuntelukokemus oli silti hyvä ja odottamisen arvoinen.

Elinan surma sijoittuu keskiajalle ja kertoo Laukon kartanon avainpiika Kirstistä, joka on rakastunut tilan isäntään, Klaus Kurkeen. Kirsti odottaa suhteen ja samalla asemansa virallistamista, kun hänen kasvattiperheensä saapuu vierailulle mukanaan Kirstin kasvattisisar Elina. Kauhukseen Kirsti huomaa Klausin kiinnittävän Elinaan enemmän huomiota kuin olisi syytä. Hitaasti Kirsti katsoo haaveidensa lipuvan ohitseen, mutta hän ei ole valmis luovuttamaan. Onko mitään tehtävissä?

Elinan surma on dramaattinen nimi kirjalle ja se tuleekin keskiaikaisesta Elinan surmavirsi -runoelmasta, josta kirjailija on saanut inspiraatiota teokseensa. Surmavirren tapahtumien todenperäisyyttä ei ole varsin pystytty todistamaan, mutta mielikuvitusta ruokkiva se on aivan taatusti. Tämä romaani ei kuitenkaan ole niin hurja kuin voisi olettaa, ja se oli minulle aluksi hieman pettymys. Kuitenkin Vuori on kirjoittanut tarinan, joka vie mennessään ja kuvaa mielestäni hyvin toiveiden särkymisen karvautta, vahvaa tahtoa saada haluamansa mihin hintaan tahansa sekä päähenkilö Kirstin kasvua ihmisenä. Teos on kokonaisuutena myös paljon romanttisempi kuin mitä nimi antaa ymmärtää.

♠♠♠♠

2 kommenttia:

  1. Jo aikanaan koulussa puhuttiin Elinan surmasta, joka oli muistaakseni ensimmäinen suomenkielinen näytelmäkin. Elina on balladissa kuvattu uhrina, mutta oli mielenkiintoista, kun tapahtumat olivatkin Kirstin näkökulmasta. Sukututkimukseen ja historiaan hurahtaneena kirja kiinnosti siltäkin kantilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs huomannut oikein ajatellakaan, että tässä on todella iso näkökulman muutos verrattuna alkuperäiseen Elinan surmavirteen. Kristiina Vuori on kyllä loistava kirjailija, kuin uusi Kaari Utrio konsanaan! Ja mikä tahti, koko ajan tulee uutta.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.