sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Mitfordin murhat

Jessica Fellowes: Mitfordin murhat
12 h 46 min., Otava 2018
lukija: Krista Putkonen-Örn
alkup. The Mitford Murders 2017
suom. Laura Beck
 
Viime aikoina kirjaston Ellibs-e-kirjastoon on tullut mukavasti uutta kiinnostavaa kuunneltavaa ja olenkin jonossa useampaankin kirjaan. Mitfordin murhat sain kuunneltavakseni nopeasti ja vikkelään sujui myös kuuntelu, sillä Krista Putkonen-Örnin ääntä oli miellyttävä kuunnella jälleen. Kirjasta itsestään sen sijaan jäi hieman ristiriitainen olo.
 
Mitfordin murhat sijoittuu vuoden 1920 paikkeille. Se kertoo Louisa Cannonista, joka pyrkii pois ilkeän setänsä ulottuvilta ja päätyy lastenhoitajaksi Mitfordin maalaisaateliseen perheeseen. Mitfordeilla on kartano maalla ja siitä tulee Louisan turvapaikka. Kartanossa hän ystävystyy perheen esikoisen, 16-vuotiaan Nancyn, kanssa. Molempien uteliaisuutta kutkuttaa taannoin tapahtunut junamurha, jossa surmansa sai kuuluisan Florence Nightingalen kummitytär. Louisa ja Nancy ajautuvat puolivahingossa keskelle murhan tutkintaa.
 
Mitfordin murhissa on oikeastaan montakin eri juonilinjaa, joista varsinainen murha jää välillä täysin toissijaiseksi. Kirjassa seurataan Louisan eloa Mitfordeilla, perheen arkea, junapoliisin toimintaa ja junapoliisi Guy Sullivanin ja Louisan orastavaa tuttavuutta. Tapahtunut murha kutkuttaa Nancyn mielikuvitusta ja nousee säännöllisesti esiin hänen puheissaan. Guy tutkii tapausta osaltaan ja Louisa toimii eräänlaisena linkkinä kertoen Nancyn pohdinnoista Guylle.
 
Mitfordin murhat on kerronnaltaan aika hidastempoista ja leppeää. Tuntuu, että edes murha ei järisytä tasaista rullausta. En juuri kokenut jännitystä ja usein tuntui kuin kuuntelisin jotain ihan muuta kuin dekkaria. Kartanoelämän ja Mitfordien perheen kuvaus sen sijaan oli ihan kiinnostavaa ja mielenkiintoni sai ihan uudenlaisen sykäyksen, kun tajusin Mitfordin perheen olleen ihan todella olemassa ja junamurhankin olevan todellinen ratkaisematta jäänyt rikos. Mitfordeista löytyikin kiinnostava artikkeli Wikipediasta. Mielenkiintoa jäi myös jossain vaiheessa tutustua Mary S. Lovellin teokseen Mitfordin tytöt: sodassa ja rakkaudessa.
 
Mitfordin murhat aloittaa uuden sarjan, jossa pureudutaan tosielämän selvittämättömiin rikoksiin. Ajatus on kiehtova, mutta toteutus voisi olla vetävämpi. Mielestäni tässä kirjassa olisi ollut aineksia parempaankin kuin keskivertoon dekkariin ja keskivertoon aateliselämän kuvaukseen. Nyt tuntui, että kumpikaan ei päässyt oikein kunnolla kuvatuksi, kun yritettiin keskittyä molempiin.
 
♠♠♠½

4 kommenttia:

  1. Tämä kiinnostaa minua paljon. Joitakin vuosia sitten, aika lailla blogini alkuvuosina, luin tuon Lovellin "Mitfordin tytöt", ja silloin kiinnostuin Mitfordien siskosparvesta. Lisäksi rakastan brittiaatelistarinoita (toki rajatusti ja sopivan kriittisesti, mutta kuitenkin), joten lukulistallahan tämä kirja on.

    T. Lumiomenan Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin kiinnostaa ylipäätään aatelistarinat, mutta tämä kirja lässähti kyllä pahasti. Jään odottelemaan mitä mieltä sinä olet tästä.

      Poista
  2. Minulla tämä on jäänyt keskeneräisenä venymään Bookbeatissa, jotenkin tarina ei imaise. Odotin tältä enemmän. :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kuvittelin tästä kirjasta enemmän, antaahan esimerkiksi kansi laadukkaan kuvan sisällöstä ja muutenkin itse juoni vaikutti kiinnostavalta. Mulla vikkelän kuuntelun salaisuus piilee varmaan siinä, että kuuntelen äänikirjoja usein muiden toimintojen yhteydessä: aamulla meikatessa ja aamupalaa syödessä,päivällä ruokaa laittaessa jne., joten kirjaa tulee kuunneltua eteenpäin, vaikka se ei niin vetävä olisikaan.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.