sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Olli - yhden miehen varietee

Arno Kotro & Olli Lindholm: Olli - yhden miehen varietee
3 h 55 min., Docendo 2017
lukija: Aku Laitinen
 
Kun Olli Lindholm menehtyi äkillisesti helmikuussa, olin monen muun tavoin yllättynyt ja hämmentynyt, ehkä vähän järkyttynytkin. En ole koskaan ollut mikään Lindholmin tai Yön fani, mutta Lindholm oli sen verran näkyvä ihminen mediassa, että melkein väkisinkin häntä on tullut seurattua. Hän vaikutti symppikseltä tyypiltä ja hyvä äänihän hänellä oli. Kuten sanottua, en ole ollut fani, mutta kyllä Yöllä monta sellaista biisiä on, joista olen pitänyt.
 
Koska Lindholm menehtyi yllättäen, täyttyi media monenlaisista kirjoituksista koskien hänen uraansa, persoonaansa ja ihmissuhteitaan. Joitain iltapäivälehdistön juttuja luinkin. Halusin kuitenkin ottaa vielä tarkemmin selvää siitä millainen ihminen Lindholm oli. Vain elämää -ohjelmassa hän tuli aikanaan minulle uudella tavalla tutuksi, mutta nyt päätin kuunnella Lindholmista kertovan kirjan Olli - yhden miehen varietee. Vaikka sen on äänikirjaksi lukenut toinen henkilö, kuuluu siitä mielestäni Lindholmin ääni selvästi. Teos rakentuu Kotron ja Lindholmin dialogin varaan ja minun oli helppo kuvitella Lindholm antamaan vastauksiaan. Ne vain kerta kaikkiaan ovat aitoa Lindholmia, lukipa ne ääneen kuka tahansa.
 
Tässä kirjassa keskitytään Lindholmiin mielestäni ennen muuta hänen uransa kautta, mutta myös yksityiselämää käsitellään: isäsuhdetta, alkoholiongelmaa, perhettä ja ystäviä. Sisällöllisesti tässä kirjassa ei paljastunut mitään uutta, sillä kaikki tuntui jo käsitellyn mediassa viimeistään Lindholmin kuoltua. Jos siis lukee tämän uusien tietojen toivossa, niitä tuskin saa. Tai jos saa, niin sitten on saanut elää täydellisessä Lindholm- ja Yö-pimennossa. Vaan eipä se tämän kirjan syytä tai sille miinukseksi laskettavaa ole.
 
Kirjan dialogirakenne ei näyttäydy äänikirjana parhaimmillaan. Todennäköisesti fyysisessä kirjassa on käytetty paljon kuvia elävöittämään Ollin ja Yön tarinaa, ja kuvia olisin kieltämättä ihan mieluusti katsellut. Tuntuu hieman keinotekoiselta, että dialogiksi rakentuvan kirjan lukee vain yksi henkilö. Vaikka Lindholmin ääni ja hänelle ominainen tapa puhua kuuluukin tästä läpi, olisi ollut kiinnostavaa kuunnella tämä Kotron ja Lindholmin lukemana. Vaan ehkä se olisi ollut keinotekoista heille lähteä toistamaan kertaalleen käytyjä keskusteluja äänikirjan äänittämiseksi. Jos nyt valitsisin kirjan ja äänikirjan väliltä, ottaisin perinteisen kirjan.

3 kommenttia:

  1. Minulla on samanlaisia tuntemuksia yhdestä toisesta hiljattain kuuntelemastani äänikirjasta, joka tulee blogiini jossain vaiheessa. Dialogiin perustuva kirja ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla äänikirjana, jos sen lukee vain yksi ääni. Ei vaikka jokaisen puheenvuoron edellä olisi sanottu nimellä, kuka kulloinkin puhuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ellibsissä ainakin näytti olevan Ville Haapasalon kirjoja äänikirjana. Nekin käsittääkseni rakentuvat dialogimuotoon, joten taidan jättää ne kuuntelulistalta pois. Tässäkin kirjassa oli jokaisen puheenvuoron edellä kerrottu nimellä kuka kulloinkin puhuu ja siitä tuli vähän samanlainen olo kuin näytelmää lukiessa. Vähän töksähtää.

      Poista
  2. Joo kuvia oli ja voin sanoa että rikastuttavat valtavasti kirjaa. Tässäpä on oma blogini samalla jakoon: https://kirjablogialexandria.blogi.net/blog/. Olkaat hyvät. (En kuuntele juuri koskaan äänikirjoja, vaan yleensä luen fyysisen kirjan).

    VastaaPoista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.