torstai 21. joulukuuta 2023

Harvoin riihi tyhjänä palaa

Anu Tuomari: Harvoin riihi tyhjänä palaa
Ethene 2023

Kauhajokelaisen Anu Tuomarin esikoisteos Harvoin riihi tyhjänä palaa kertoo hänen isoäitinsä Kertun vaiherikkaasta elämästä. Tuomarin teos on kaunokirjallinen, mutta perustuu isoäidin 1980-luvulla jälkipolvilleen kirjoittamiin muistelmiin.

Varkautelaislähtöisen Kertun (s. 1913) elämään mahtui monta muuttoa paikkakunnalta toiselle lähinnä työperäisistä syistä. Lopulta hän päätyi kurikkalaisen maatilan emännäksi ja oppi tilan työt, mutta mieli paloi myös kulttuurielämään. Siitäkin hän sai nauttia puolisonsa rinnalla nuorisoseuran tapahtumissa.

Kerttu vaikuttaa olleen jalat maassa -tyyppinen ja käytännöllinen ihminen. Hän jäi nuorena sotaleskeksi toinen lapsi kohdussaan. Lannistumattomana hän piti pienen perheensä puolta ja rakensi varsin mukavan tuntuista elämää omaan kotiinsa. Toinen avioliitto kuljetti Etelä-Pohjanmaalle ja elämänpiiri rakentui mukavaksi, vaikka aluksi muutto aivan erilaiseen ympäristöön ja erilaisten ihmisten keskelle mietitytti. Ehkä siitä lannistumattomuudesta kielii sekin, miten hän onnistui aina aloittamaan alusta ja löytämään ympärilleen mukavia asioita.

Harvoin riihi tyhjänä palaa on aika nopeatempoinen kirja, joihinkin vuosiin pysähdytään pidemmäksi aikaa ja joskus hieman harpataan eteenpäin. Kokonaisuus ei siitä kärsi, vaan pikemminkin pidin ytimekkäistä kappaleista, jotka nivoutuvat silti yhteen yhtenäiseksi tarinaksi. Tekstiä on vaivaton lukea.

En oikein tiennyt mitä odottaa, mutta koen silti yllättyneeni oikein positiivisesti. Pidin Kertun elämänmyönteisyydestä ja kirjan perusvireestä. Mielenkiintoista oli myös eteläpohjalainen elämänmeno ja tutut paikannimet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.