maanantai 24. marraskuuta 2014

Kanssasi tämä matka

Anna-Mari Kaskinen: Kanssasi tämä matka - Runoja välittämisestä
kuvitus: Minna L. Immonen
47 s., Kirjapaja 2011
 
Anna-Mari Kaskisen runokokoelma Kanssasi tämä matka: Runoja välittämisestä, on tunnelmaltaan mielestäni hyvin haikea. Siinä on tietynlaista toivonkipinää, huomisen odotusta ja valoa, mutta toisaalta hyvin paljon haikeutta ja kiitosta päivistä, jotka ovat menneet. Runot ikään kuin kiittävät kuljetusta matkasta.
 
Pääsääntöisesti runot ovat tässä kokoelmassa hyvin lyhyitä, osin jopa hieman mietelausemaisia, mikä ei kyllä suinkaan ole paha asia. Tässä kokoelmassa ei myöskään näy niin selkeästi se perinteinen loppusoinnullinen runo, joka on Kaskiselle mielestäni sangen ominaista. Sitä ehkä jäin hieman kaipaamaan, mutta toisaalta mietelausemaiset pienet "tutkielmat" matkasta eivät välttämättä loppusointuja kaipaa eivätkä ne niihin niin sopisikaan. Niistä tulisi silloin jotenkin ehkä liian filosofisia minun makuuni.
 
Kokonaisuudessaan tämä on ihan miellyttävä runoteos, mutta on Kaskinen kirjoittanut tunteisiin vetoavampiakin teoksia kuin tämä. En oikein edes tiedä kenelle tämä olisi suunnattu tai että mikä runojen sanoma on. Kiittäminen nyt ainakin, mutta voisiko niillä olla jollekin jokin syvempi merkitys, kuten lohdutus menetyksen hetkellä. Yksilön tulkinnastahan se on kiinni tietysti, minä tulkitsen pisteiksi nyt nämä:
 
♠♠♠

2 kommenttia:

  1. Minä olen Minna L. Immosen kuvitusten ihailija. Toivon hänelle palkintoa jostakin kuvituksesta. Hän on todella monipuolinen mm. postikortit, postimerkit ja kirjan kuvitukset. Lempeitä kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Immonen todella on monipuolinen kuvittaja. Monesta Kaskisen runoteoksesta kirjoittaessani olenkin kommentoinut myös Immosen kuvitusta, joka todella sopii Kaskisen runojen tunnelmaan. Tässä teoksessa kuvitus ei kuitenkaan oikein tuntunut nousevan esiin.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.