lauantai 28. marraskuuta 2015

Kaikki viimeiset sanat

John Green: Kaikki viimeiset sanat
323 s., WSOY 2014
alkup. Looking for Alaska, 2005
suom. Helene Bützow
 
Alan olla todella tykästynyt John Greenin nuortenkirjoihin. Olen hieman hämmentynyt siitä, miten Greenin eittämättä tunnetuin ja suosituin teos on Tähtiin kirjoitettu virhe, kun minun mielestäni Arvoitus nimeltä Margo ja Kaikki viimeiset sanat ovat mielestäni olleet paljon kiinnostavampia ja mukaansatempaavampia kuin Tähtiin kirjoitettu virhe, joka ei herättänyt oikein minkäänlaisia tunteita aiheestaan huolimatta.
 
Kaikki viimeiset sanat kertoo Miles "Lyllerö" Halterista ja hänen kavereistaan Culver Creekin sisäoppilaitoksessa. Teini-ikäinen Miles vaihtaa tavallisesta opinahjosta sisäoppilaitokseen, sillä hän haluaa löytää jotain uutta. Hänellä ei ole juurikaan kavereita, mutta Culver Creek muuttaa kaiken. Hänen kämppäkaverinsa Chip eli Eversti on tunnettu kaikenlaisista jäynistään, ja Everstin kautta Miles tutustuu muun muassa Takumiin ja Laraan, mutta ennen kaikkea hän tapaa Alaskan.
 
Alaska on jokseenkin oikukas ja mystisyyden varjoon verhoutuva teinityttö, johon Miles ihastuu. Mielestäni Alaska oli oikullisuudessaan jokseenkin ärsyttävä, ja hän toikin mieleeni Greenin myöhemmässä romaanissa esiintyvän Margon, vaikkakaan Alaska ei ollut ehkä ihan niin itsekeskeinen tapaus. Miles, joka on täysin lempinimensä vastaisesti hoikka ja hontelo, oli mielestäni mukava hahmo. Hänessäkin ilmenee sellaista teini-ikäiselle ominaista avointa itsekkyyttä, jota ikä ei ole vielä hionut, mutta Miles oli vain jotenkin mukava ja ennen kaikkea reilu kaveri. Pidin myös Everstistä, sillä hänen idearikkautensa ja touhukkuutensa toivat juoneen mukavasti eloa.
 
Milesin erikoisosaamisaluetta on muistaa ihmisten viimeisiä sanoja. Yllättäen hän joutuu tilanteeseen, joka pakottaa hänet pohtimaan mitä kuoleman jälkeen on vai onko mitään. Se on kasvun paikka Milesille, joka on aikaisemmin tottunut aika pitkälti kulkemaan vain kavereidensa vanavedessä. Sisäoppilaitos tuntuu tekevän Milesille hyvää, mutta minua kyllä hieman inhotti kaveriporukan holtiton alkoholikäyttäytyminen ja jatkuva tupakointi. Miles tuntuu kehittävän itselleen nikotiiniriippuvuuden aivan vain ajankuluksi, ja se jos mikä on ällöä.
 
Kaikki viimeiset sanat oli kokonaisuutena mukava lukukokemus. Minun tekisi kauheasti vielä mieli ruotia joitakin asioita tästä teoksesta, mutta sitä on oikeastaan mahdotonta tehdä lavertelematta jotain olennaista juonesta, joten jätän nyt ruotimatta. Sen vain sanon, että suosittelen kyllä tätä kirjaa, sillä tässä on piristävää teinienergiaa, mutta mitään erityistä hyvänmielenkirjaa on turha odottaa: tähän kirjaan mahtuu paljon tunnetiloja, eikä niistä läheskään kaikki ole positiivisia. Teininä olo voi olla rankkaa.
 
♠♠♠♠

4 kommenttia:

 1. Teininä olo voi tosiaankin olla rankkaa - se on tullut huomattua nyt, kun työskentelen päivittäin nuorten kanssa. Kiva, että suosittelet tätä kirjaa, on ollut jo jonkin aikaa lukulistalla. Pitää parhaimman mukaan päivittää nuortenkirjatietoutta, jotta voi sopivissa väleissä suositella teineille hyvää luettavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. John Greenin kaikki teokset ovat varmasti nuorten makuun, etenkin kun kahdesta on tehty elokuvakin. :) Mukavaa, että haluat löytää hyviä kirjoja suositeltaviksi teineille. Joskus tuntuu, että he eivät aina tiedä mitä lähtisivät lukemaan, kun tarjontaa on niin paljon eikä lukutottumusta välttämättä juurikaan.

   Poista
 2. Olen lukenut nämä kolme kirjaa ja kirjat ovat todella mukaansatempaavia. Minun suosikkini on Tähtiin kirjoitettu virhe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni Tähtiin kirjoitettu virhe on hieman jakanut mielipiteitä juuri siten, että joillekin se on suosikki ja joku taas ei ole siitä juuri perustanut. :) Elokuva oli uskomaton ja itkin oikein kunnolla sen katsottuani/sitä katsoessani.

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.