perjantai 16. maaliskuuta 2018

Fiftaa itsesi kuntoon - 50:50 keittokirja

Nina Sarell: Fiftaa itsesi kuntoon - 50:50 keittokirja
170 s., Minerva 2017
kannen kuva: iStock
 
Alkuvuodesta 2017 ilmestyi seinäjokelaisen sairaanhoitaja Nina Sarellin teos 50:50 - Helppo tie hoikaksi ja pysyvään painonhallintaan. Nyt hän on julkaissut teoksen, jossa annetaan reseptivinkkejä aiemmassa kirjassa esiteltyyn fiftausruokavalioon. Fiftaus tarkoittaa sitä, että terveellisempiin valintoihin tähdätään puolittamalla eli fiftaamalla: esimerkiksi vaalea pasta korvataan puoliksi tummalla täysjyväisellä pastalla. Fiftauksessa suu saa tottua uusiin makuihin  vanhojen makujen rinnalla.
 
Vaikka tämä teos on alanimikkeensä mukaan keittokirja, on tässä kirjassa paljon muutakin. Teos on jaettu osiin erilaisten ruokapulmien mukaan, kuten "mitä söisin, kun makeanhimo vie järjen" tai "kun aamiainen ei maistu". Osioita on kaiken kaikkiaan kuusi ja niistä jokaisen alussa kuvataan tyypillisiä tilanteita, jotka kyseisen pulman kohdalla tavallisesti vallitsevat. Itse löysin samaistumispintaa näistä pulmista ja uskoisin, että niin löytää moni muukin.
 
Sarellin ote on asiallinen, mutta ei paasaava. Mielestäni tässä kirjassa on valtavan paljon hyvää, koska tässä syömiseen liittyvät huonotkin valinnat näyttäytyy ymmärrettävässä valossa eikä repsahduksia pidetä maailmanloppuna, vaan pikemminkin kannustetaan tietoisesti valittuihin herkkuhetkiin, jotta olisi helpompi pitää ruokavalio terveellisessä kurssissa muuten. Se on mielestäni hyödyllinen ajatus, sillä kovin usein kuulee ihmisten harmittelevan satunnaisia herkkuhetkiään, jotka eivät todellakaan ole mikään maailmanloppu, vaan osa sallivaa ruokavaliota.
 
Kokonaisuutena tämä on mielestäni hyvä kirja kaikille terveellisestä ruokavaliosta kiinnostuneille ja niille, jotka vasta opettelevat terveellisempien valintojen tekemistä. En lähtenyt testaamaan kirjan ruokaohjeita, koska olen mielestäni jo valmiiksi hyvä tekemään terveellisiä ruokia, mutta aika houkuttelevilta nuo ohjeet näyttivät ja tuntuu, että kyllä niistä jäi jotain ajatuksiin itämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.