maanantai 4. maaliskuuta 2019

Rouva C.

Minna Rytisalo: Rouva C.
367 s., Gummerus 2018
kannen suunnittelu: Jenni Noponen
Minna Canth on yksi suosikkikirjailijoistani, joten oli selvää, että halusin lukea hänestä kirjoitetun fiktiivisen romaanin. Olen kuullut Rouva C:stä monenlaisia kommentteja, sillä jotkut ovat kehuneet kirjaa ja pitäneet siitä varauksetta, toiset taas ovat moittineet Minna Canthin kaltaisen merkkihahmon typistämistä pelkkään rouvan rooliin. Näistä lähtökohdista romaanin lukeminen jännitti hieman etukäteen, mutta minä kyllä pidin tästä. Minun silmissäni tässä ei ole typistetty ketään ja teos antaa fiktiivisyydessäänkin kiinnostavan kuvan Minna Canthista perheensä parissa. Olen lukenut Canthista henkilönä ennemminkin ja ihan tietotekstiä, kuten Minna Maijalan Hellä, herkkä, hehkuvainen: Minna Canth. Siitä huolimatta koin, että tämä fiktiivinen teos antoi uutta näkökulmaa tai ainakin herätteli uudelleen Maijalan kirjan jälkeen mieleeni uinumaan jäänyttä uudenlaista ja todellisempaa kuvaa Canthien avioliitosta.

Mina "Miinu" Johnson on kuopiolaisen lankakauppiaan esikoinen, jolle vanhemmat toivoisivat hyvää avioliittoa. Toiveissa siintää ajatus siitä, että tytär puolisoineen osallistuisi kaupan hoitoon ja pitäisi perheestä huolta. Vaan teräväpäinen tytär tahtoo Jyväskylään opettajainseminaariin, sillä hän haluaa erilaisen tien kuin vanhempien suunnittelema. Seminaarissa hän ottaa kutsumanimekseen Minnan. Siellä älykäs ja oppivainen nuori nainen kiinnittää luonnontieteiden lehtori Ferdinand Canthin huomion. Kun avioliitto lopulta solmitaan, ottaa Minnalta hetken paitsi kasvaa rooliinsa vaimona myös löytää oma paikkansa yhteisössä uuden asemansa myötä. Avioliittokaan ei suitsi hänen haluaan vaikuttaa asioihin isosti, ottaa kantaa ja osallistua. Eikä Ferdinand sitä vaimoltaan odotakaan, sillä hän antaa vaimonsa päättää itse mitä tekee.

On totta, että Minna Rytisalo kuvaa romaanissaan Minna Canthin ensisijaisesti vaimona ja äitinä, ei kirjailijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Kun teoksessa ennätetään avioliittoon asti, perhe-elämä nousee keskiöön. Koko ajan esille kuitenkin nousee myös päähenkilön osallistuminen yhteiskuntaelämään sekä lehtikirjoitusten että käytännön toiminnan kautta. Mielestäni rajaus on luonteva, julkaisihan Canth valtaosan tuotannostaan ja keskeisimmät teoksensa vasta miehensä kuoleman jälkeen, kun taas tämä teos keskittyy avioliittovuosiin. Tämä teos pohtii sitä, millainen Minna Canth oli kirjailijan ja yhteiskunnallisen roolinsa takana. Millainen vaimo, äiti, tytär ja ystävä hän oli?

Useissa lähteissä Canthien avioliitosta luodaan lähinnä ankea kuva, sellainen, jossa aviomies ja alati kasvava lapsikatras tukahduttivat Minnan luomisvoimaa ja estivät häntä olemasta sellainen kuin oli. Tämä teos kuitenkin luo heidän avioliitostaan lämpimän kuvan. He ovat pari, jotka luottavat toisiinsa, keskustelevat tärkeistä asioista ja antavat toisilleen tilaa. Se kuva lieneekin lähempänä todellisuutta kuin mitä aiemmin on ajateltu, mikä käy ilmi myös edellä mainitusta Minna Maijalan tietokirjasta (kylläpäs minnoja nyt vilisee aiheen ympärillä!).

Minulle Rouva C. oli mieluisa lukukokemus, johon oli mukava uppoutua. Kun teos lähti oikein kunnolla liikkeelle, oli todella vaikea sammuttaa lukulamppu ja laskea kirja yöpöydälle odottamaan. Onnistunut teos kaiken kaikkiaan. Erityisesti pidin teoksen inhimillisyydestä ja siitä, että Ferdinandistakin onnistuttiin luomaan lämmin kuva, ihan päinvastainen kuin mihin on totuttu.

8 kommenttia:

  1. Ihanan lämpöinen ja sympaattinen kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Mielestäni Rytisalo on onnistunut jälleen hyvin, sillä pidin jo Lempistä, vaikka se olikin raadollisempi.

      Poista
  2. Pidin myös kirjasta paljon ja oli mukava saada lukea nuoresta Minnasta, minulla ainakin on ollut mielessäni aina se kuva tiukkailmeisestä vanhemmasta Minnasta. Tämä Rytisalon kirja innostaa tutustumaan Canthiin ihan uudella tavalla! /Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, usein keskitytään vain juuri siihen tiukkailmeiseen vanhempaan Minnaan ja varmasti monelle muullekin hän näyttäytyy juuri sen tiedon pohjalta. Aina kaunokirjallisuudestakin jotakin voi ammentaa ja oppia.

      Poista
  3. Huomasinkin postauksesi instassa. Pidin paljon tästä kirjasta. Käsittelemme tätä lukupiirissämme maaliskuun lopulla ja teen postauksen vasta sitten.

    VastaaPoista
  4. En oikein itsekään ymmärrä sitä kritiikkiä, mitä Rouva C. on saanut siitä, ettei kerro Minnan kirjailijan urasta tai yhteiskunnallisesta merkityksestä. Mutta tämähän nimenomaan on rajattu niihin siemeniin, josta kaikki tuo iti. Mitä mieltä siinä olisi, jos kaikki Minna Canthista kertovat kirjat kuvaisivat samaa ajanjaksoa? Minusta tämän kirjan hienous piilee juuri siinä, että Minnaa on katsottu vähän pidempään ja mietitty mistä kaikki on saanut alkunsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin kiteytetty ja hyvä kysymys tuo, että mitä mieltä oltaisiin vain samaa ajanjaksoa kuvaavista Canth-kirjoista. Instan puolella kirjoitin tästä kirjasta lyhyemmin ja sinne tuli kommenttia, että toivottavasti Rytisalo jatkaisi tästä vielä Canthin tarinaa. Aika kutkuttava ajatus kieltämättä, en ollut itse aiemmin sellaista mahdollisuutta ajatellutkaan!

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.