sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Kielon jäähyväiset

Enni Mustonen: Kielon jäähyväiset
10 h 27 min., Otavan äänikirja 2019
alkup. 2000
 
Vasta parisen viikkoa sitten kirjoitin blogiin Enni Mustosen Ruiskukkaseppeleestä, joka on Koskivuori-sarjan toinen osa. Kirjoitin toivovani, että pian saataisiin loputkin sarjasta Ellibsiin äänikirjoina. Toive toteutui nopeammin kuin arvasinkaan ja Ellibsiin ilmestyi kaikki kolme jäljellä olevaa osaa samalla kertaa. Kerrankin ehdin ensimmäisenä uutuuksien kimppuun ja lainasin heti kaikki kolme. Mustosesta siis tulee riittämään juttua lähiaikoina!
 
Kielon jäähyväiset sijoittuu vuosiin 1939-1945. Siinä päähenkilöinä nähdään Koskivuoren kartanon nuorempi tytär Kristiina ja hänen lapsuuden leikkitoverinsa Hanna. Vuodet ovat heittäneet Kristiinan ja Hannan erilleen. Kristiina on lotta ja mukana Kannaksen linnoitustöissä kesällä 1939. Hanna työskentelee tarjoilijana Helsingissä. Entiset ystävykset ovat niin eri tilanteissa, että kun he sattumalta törmäävät toisiinsa, ei heillä ole oikein mitään sanottavaa. Vaan sitten syttyy sota ja jälleen koskivuorelaiset ja koivikkolaiset yhdistävät voimansa taistellakseen elämän puolesta. Niin Kristiina ja Hannakin.
 
Vaikka Kielon jäähyväiset sijoittuvat sotavuosiin, ei teos ollut tunnelmaltaan mielestäni yhtä koskettava kuin Ruiskukkaseppele oli. Isoja käänteitä tähänkin mahtui, mutta jostain syystä tunnelma jäi valjuksi. Ehkä se johtuu siitä, että välillä teos meni aika nopeasti ajallisesti eteenpäin. Mielelläni tätäkin kuitenkin kuuntelin ja vauhdillahan kuuntelu sujui, kun tarina kuitenkin pienestä valjuudestaan huolimatta vei mennessään.
 
♠♠♠½

2 kommenttia:

  1. Luin tämän sarjan muutama vuosi sitten ja pidin siitä kovasti. Kaikki sarjan osat eivät olleet yhtä intensiivisiä, mutta niissä näkyi Suomen historian vaiheet tavallisten naisten elämän kautta, mikä oli minusta kiinnostavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustonen on kyllä niin hyvä kirjailija ja tästä sarjasta tykkään myös kovasti. Hieman kauhistuneena tajusin, että tämän sarjan kuunneltuani ei minulla ole enää kuin muutama yksittäinen teos lukematta hänen tuotannostaan - mitä mä sitten teen!

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.