perjantai 31. tammikuuta 2020

Kirjabloggaajien klassikkohaaste 10: Runotyttö maineen polulla

Kirjabloggaajien klassikkohaaste on edennyt jo 10. kierrokselleen. Tiesin hyvissä ajoin olevani mukana eikä kirjan valintakaan lopulta ollut vaikeaa, sillä viime kesänä luin klassikkohaasteeseen Montgomeryn Pienen runotytön ja nyt tuntui sopivalta lukea sen jatko-osa tähän klassikko-haasteeseen. Löysin alakuvassa olevan niteen kirjaston vaihtopisteeltä vuosi sitten ja viehätyin kovin sen kannesta, mikä onkin yksi syy sille, miksi olen kirjan halunnut lukea. Kiire kuitenkin tuli, mutta se on toisaalta minun lukemisilleni ihan ominaista - olipa kyseessä sitten haasteluku tai lukupiirikirjan lukeminen.
 
***
L.M. Montgomery: Runotyttö maineen polulla
415 s., WSOY 1948
alkup. Emily climbs, 1925
suom. I.K. Inha
 
Kun aloin kirjoittaa tätä postausta, lähdin googlaamaan tätä teosta ottaakseni selville sen alkuperäisen julkaisuajankohdan. Tietoa metsästäessäni hämmästyin, sillä sain todeta, että olen onnistunut löytämään vaihtopisteeltä suomenkielisen laitoksen ensipainosta olevan kirjan - ja tunnen nyt kuin käsissäni olisi uskomaton aarre! Tämä kirja viehätti minua esineenä jo alkujaankin, mikä onkin syynä siihen, että kirjan alunperin mukaani poimin, mutta nyt koen tehneen todella hienon löydön. Rahallista arvoa teoksella ei liene, mutta siitä huolimatta tuntuu merkittävältä, että sain tarjota tälle niteelle uuden kodin.
 
Emilia Byrd Starr ei ole enää ihan lapsi, vaikka sukulaiset tahtovat häntä sellaisena kohdella. Taiteellisen ja sielukkaan nuoren tytön maailmankuvaa on vaikea ymmärtää, kun Murrayn suvun perinnäistavat vaativat vaalimistaan. Kouluun Emilia sentään lähetetään lisää oppia saamaan, mutta ankara Elisabet-täti kiristää tytöltä lupauksen olla kirjoittamatta "juttujaan" niinä kolmena vuotena, jotka Emilian on määrä oppia saada. Kouluvuosinaan Ruut-tädin valvovan silmän alla Emiliasta varttuu nuori nainen, joka alkaa vähitellen kerätä niin yhteisön kuin sukunsakin arvostusta kirjallisilla kyvyillään. Pidin siitä, että Emilia varttuessaan alkoi yhä selkeämmin piirtää omia rajojaan eikä antanut kenenkään lannistaa häntä. Tunteikkaasta tyttösestä kuoriutuu tässä teoksessa nuori nainen, joka pystypäin katsoo tulevaan - vaikka on hänellä luontainen herkkä puolensa edelleenkin.
 
Siinä missä Pieni runotyttö -kirja sai minut kiristelemään hampaitani kaikesta siitä epäoikeudenmukaisuudesta, joka Emiliaa kohtasi sukulaisten taholta. Sama asia nousi aivan uusiin sfääreihin tässä teoksessa, joskin ärtymystä aiheutti tällä kertaa ensisijaisesti Ruut-täti, joka ei antanut Emilialle mitään mahdollisuuksia oikaista asioita. Miten raivostuttavaa aliarvioimista! Tietysti tiedostan, että teoksen aikaan maailma oli kovin toisenlainen - mutta siitä huolimatta epäoikeudenmukaisuus on aina epäoikeudenmukaisuutta.

Pidin tästä kirjasta, vaikka jotenki nse tuntui lähtevän aika hitaasti liikkeelle. Minulla kesti hetken ennen kuin pääsin tarinaan kunnolla sisälle, mutta viihdyin lopulta hyvin ja lukeminen oli jouhevaa. Lukiessani kuitenkin hämmästelin sitä, miten pisteliäitäkin arvioita niin Emiliasta kuin muistakin hahmoista käytettiin. Milloin joku ei ollut sievä, toisinaan joku taas oli vallan "inhoittavan" näköinen. Yritäpä siinä sitten vaalia tervettä itsetuntoa. Emiliakin olisi voinut lannistua monta kertaa ja heittää kaikki haaveensa, mutta hänpä olikin poikkeuksellisen sisukas. Sitä seikkaa selitetään Murrayden erinomaisella sukuperinnöllä, mutta tuskin mikään sukuperintö voisi ketään kovettaa kaikelta arvostelulta.

Minulle jäi tästä kirjasta samanlainen kahtalainen fiilis kuin Pienestä runotytöstäkin. Toisaalta pidin tästä kirjasta paljon, sillä Emilia hahmona on minulle ihan mieluinen, mutta toisaalta tässäkin kirjassa on paljon sellaista, mistä en voi mitää edes asettamalla asiat oman aikakautensa kontekstiin. Jälleen kuitenkin odotan jopa innokkaana Emilian seuraavien vaiheiden lukemista. Lieneekö niiden aika sitten seuraavassa klassikkohaasteessa vai kenties jo ennen sitä, sen aika näyttää.

10 kommenttia:

  1. Kirjoituksestasi muistui hyvin mieleen Runotyttöjen tunnelma. Niitä lukiessa vaivuin lapsena aivan euforiseen olotilaan. Aikuisena en ole uskaltanut näihin tarttua, sillä pelkään taian katoavan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Minäkin luulen, että näissä olisi varmasti ollut enemmän taikaa lapsena luettuna. Näin aikuisena suhtautuu kriittisemmin ja kiinnittää huomiota niin kovin eri asioihin. Itseäni houkuttelisi lukea uudelleen Pikku naisia, jonka olen viimeksi lukenut varmaan 10 vuotta sitten. En kuitenkaan tiedä onko se järkevä ajatus, vaikka ennen elokuvan katsomista olisikin kiva vähän verestää muistikuvia.

      Poista
  2. En ole lukenut yhtään Montgomeryn kirjaa. Kirjoitat kauniisti tästä klassikosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai! :) Minäkään en ennen viime kesää ollut lukenut yhtäkään Montgomeryn kirjaa. Ainakin tuon viimeisen Runotytön aion vielä lukea, mutta katsotaan nyt tartunko Anna-sarjaan lainkaan.

      Poista
  3. Olin lapsena ja olen edelleenkin himolukija, mutta Runotyttö-kirjat tuntuivat jotenkin sellaisilta, etten osannut tarttua niihin. Muistan hyvin Viisikot ja monet hevoskirjat, mutta Runotyttö - hämärä muisto jostain maatilasta jossa nuorta tyttöä kohdellaan kaltoin - olisinko ehkä kuitenkin lukenut yhden?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa siltä, että olet tainnut lukea yhden Runotytön! Minullekin nämä tuntuivat lapsena ja nuorena etäisiltä, ei yhtään houkuttelevilta kirjoilta, vaikka kuitenkin Alcottin Pikku naisia tuli luettua monen monta kertaa! :)

      Poista
  4. Luin Runotyttö-kirjat lapsena ja muistan niistä edelleen joitain kohtia. Piden eniten kolmannesta osasta Runotyttö etsii tähteään. Se taitaa olla niistä romanttisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! Toivottavasti ehdin lukemaan kolmannenkin osan lähitulevaisuudessa. :)

      Poista
  5. Minä olen Runotyttö-fani. Olen lukenut kirjat ensimmäisen kerran Emilian ikäisenä ja monet monet kerrat sen jälkeen. Ja taika on säilynyt. Pidän Emiliasta ja siitä, että hän ei ole antanut suvun ja ympäristön nujertaa häntä eikä unelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taidan olla sitten Pikku naisten fani samalla lailla kuin sinä Runotyttöjen. :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.