sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Sysimusta sydän

Robert Galbraith: Sysimusta sydän
Cormoran Strike osa 6
Otavan äänikirja 2022
alkup. The Ink Black Heart
suom. Ilkka Rekiaro
lukija: Eero Saarinen

36 tunnin mittainen äänikirjajärkäle haukkasi valtaosan kuunteluajastani tammikuussa. Cormoran Striken ja Robin Ellacottin etsivätoimisto saa sarjan kuudennessa osassa päätehtäväkseen selvittää kuka murhasi Sysimusta sydän -animaatiosarjan luojan Edie Ledwellin ja haavoitti vakavasti toista sarjan tekijää. Joka puolella tutkimuksia etsivät törmäävät nettitrolli Anomiaan, joka on jo pidemmän aikaa kiusannut Edietä, sekä joukkoon muita Sysismusta sydän -faneja, jotka eivät aina oikein pitäneet tekijöiden lausunnoista tai tekemisistä.

Ledwellin tapaus on niin moniulotteinen, että ei sitä olisi voinut 36 tuntia lyhyemmässä tarinassa kertoakaan. En kokenut kertaakaan pitkästymistä tai ajatellut että tarinaa olisi voinut tiivistää, sillä Galbraithin juonikuviot pitävät hyvin otteessaan ja tuovat koko ajan esiin niin mielenkiintoisia teorioita, että niitä haluaa ratkoa mukana. Tällä kertaa hetken jo luulin tietäväni syyllisen, mutta koin kuitenkin lopussa yllätyksen. Jälleen kerran pienet yksityiskohdat olivat ratkaisevia.

Tästä sarjasta on tullut yksi suosikeistani mitä dekkareihin tulee. Pidän Striken ja Robinin välisestä dynamiikasta, joka on sekoitus aitoa ystävyyttä, ammatillista kunnioitusta ja tasaveroisuutta sekä ihan ripauksen verran myös kummankin osapuolen kieltämiä tunteita. Pidän heidän hahmoistaan yksilöinä mutta erityisesti työparina. Galbraith on mielestäni hyvä kuvaamaan ihmisiä.

2 kommenttia:

  1. Huh kuulostaa kyllä aikamoiselta järkäleeltä! Tuo sarjan avausosa on odotellut pitkään jo hyllyssäni ja olen ollut hiukan varautunut sitä aloittamaan, koska yleensä luen vain cozy crimea tai Christien tyyppisiä dekkareita. Toisaalta tuo että 36h äänikirja jaksoi pitää hyppysissään on kyllä sen verran kova suositus sarjan ansioista, että ehkä pitäisi antaa sille mahdollisuus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä tosi hyvä sarja. Ite oon kuunnellut kaikki äänikirjoina ja ovat toimineet tosi hyvin kuunneltuina, vaikka näissä onkin yleensä paljon hahmoja ja monta tutkimusta meneillään.

      Olen muuten laittanut merkille, että tämä tuntuu kirjojen pituuksilta toistavan vähän samaa kaavaa kuin saman kirjailijan Harry Potterit: ensin maltillisempia ja sitten juttu rönsyää koko ajan pidemmäksi kirja kirjalta :D

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.