lauantai 10. maaliskuuta 2012

Draculan vieras

Stoker, Bram: Draculan vieras ja muita kauhukertomuksia
201 s., Tammi 2012
suom. Inkeri Koskinen
alkup. Dracula's guest and other weird stories 1914

Kaikki tuntevat Bram Stokerin lähinnä Draculan kirjoittajana, ja täytyy myöntää etten minäkään tunne hänen muita teoksiaan. Novellikokoelma Draculan vieras ja muita kauhukertomuksia suomennettiin nyt ensimmäistä kertaa, joten tämä saattaa olla monelle Stokerin ystävällekin uusi tuttavuus.

En odottanut tältä teokselta kovinkaan paljon, sillä Dracula ei oikein iskenyt minuun aikoinaan. Mielestäni tämä novellikokoelma on kuitenkin Draculaa parempi teos ja se pitää paremmin mielenkiinnon yllä. Nimikkonovellin Draculan vieras on väitetty olevan joko poisjätetty osa Draculasta, mutta jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että se ei sovellu teoksen tyyliin eikä näin ollen voi olla siitä poistettu osa.

Draculan vieras ja muita kauhukertomuksia sisältää yhdeksän novellia. Jokainen niistä pitää hyvin mielenkiinnon yllä, mutta osa niistä on valitettavan ennalta-arvattavia, kuten novelli Squaw. Jotkut novellit taas eivät oikein auenneet minulle enkä oikein oivaltanut mikä siinä oli niin "kauhua herättävää", jotta sitä voisi nimittää kauhuksi. Näitä ovat esimerkiksi Mustalaisennustus ja Abel Behennan paluu. Novelleissa on erilaisia tapahtumapaikkoja ja Stoker taustoittaa paikat hyvin, joten lukijan on helppo solahtaa mukaan itse tarinaan.

Teos on suomennettu oivallisesti ja se tekee varmasti oikeutta alkuperäisteokselle. Pidin juuri vaivattomasti soljuvasta kielestä, joka vei tarinaa eteenpäin ja piti lukijan mukana. Kokonaisuutena teos oli mielenkiintoinen ja ehkä hieman yllättikin minut laadullaan. En juurikaan lue kauhua, joten oli myös hauska huomata, että kauhukirjallisuus pitää minut otteessaan sivulta toiselle.

Stoker on luonut oivallisesti kiinnostavia pikkumaailmoja novelleihinsa, ja vaikka en tunnekaan häneltä muita teoksia kuin Draculan ja tämän, uskallan sanoa, että hän vaikuttaa olevan parempi kirjoittamaan novelleja kuin romaaneja.


♠♠♠½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.