tiistai 27. marraskuuta 2012

Muumilaakso

Marja Kivi (tekstit & toim.): Muumilaakso - Tarinoista museokokoelmaksi
90 s., Tampereen taidemuseon julkaisuja Nro 83, 1998

Ensiksikin taas anteeksi huonosta kuvanlaadusta, kännykän kamera ja huonohko valaistus ei ole paras mahdollinen yhdistelmä, köh köh. "Muumilaakso" on mielestäni ulkoasultaan jotenkin tosi houkutteleva teos, pidän sen pehmeistä väreistä. Olisin halunnut välittää siitä hieman teille lukijoillekin, mutta eipä taas mennyt niin kuin Strömsössä. :-D
 
"Muumilaakso" on mielenkiintoinen ja moniulotteinen kurkistus muumien kulisseihin: kirjoihin, henkilöhahmoihin, asumuksiin, kuvitukseen, siihen mistä Jansson on ideansa saanut. Teoksessa on tekstien tukena paljon Tove Janssonin originelleja muumi-kuvituksia, jotka tekevät siitä aika viehättävän. Mielestäni tätä oli hauska lukea, kun sai aina välillä todeta "noin minäkin sen ajattelin" tai "tämän jutun muistan erikoisen hyvin". Tästä voi päätellä, että suosittelen lukemaan ensin muumikirjat ennen kuin tähän tarttuu. Minulla on kyllä vielä yksi niistä lukematta, Muumipappa ja meri, mutta se ei ole tässä kovin ratkaisevaa. Pointtinani nyt yrittää olla se, että on helpompi lukea tällaista faktatietoa muumeista ja niiden synnystä, kun on ensin lukenut kirjat eli pohjatieto on jo olemassa.
 
Tässä teoksessa käsitellään muumikirjojen sisältöjen lisäksi myös itse Tove Janssonin elämää sekä Tampereen taidemuseon Muumilaakso -nimistä osaa. Samoin muumikuvaelmat, jotka on toteutettu pääosin Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän johdolla, pääsevät lähempään tarkasteluun. Itse pidin kyllä enemmän kirjoja käsittelevästä osuudesta, olenhan kirjatoukka ja muumifani. 
 
Jos jotakuta kiinnostaa uppoutua muumien maailmaan muutenkin kuin muumikirjojen kautta, kannattaa harkita lukevansa tämä. Tässä teoksessa tulee ytimekkäästi esille tärkeimpiä asioita ja muumitietous karttuu. On myös hauska huomata pieniä yksityiskohtia, joita on nostettu esille, sillä itse ei aina tule niihin niin kauheasti kiinnittäneeksi huomiota tarinan viedessä mukanaan.
 
♠♠♠ 
 
 Sitten vielä huomio-huomio!: Muistakaahan käydä osallistumassa arvontaan Lumiomena -blogissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.