torstai 8. marraskuuta 2012

Tinka ja Taika

Isto, Sanna: Tinka ja Taika
176 s., WSOY 2011
kuvat: Julia Vuori

Palaan taas hetkeksi lastenkirjallisuuden pariin esittelemällä teille Sanna Iston teoksen Tinka ja Taika, jonka nätin kuvituksen on loihtinut Julia Vuori. Tämä on Iston esikoisteos, joka on minun ymmärtääkseni saanut ilmestymisensä aikoihin aika paljon mediahuomiota.

Tinka ja Taika kertoo siskoksista, joiden elämä muuttuu, kun mummo saapuu vuosien jälkeen tyttärensä perheen luo vierailulle. Mukanaan mummolla on salaperäinen arkku, joka ei ole ihan sitä miltä näyttää. Siitä seuraakin jännittäviä tapahtumia: miksi salaperäinen mies haluaa arkun itselleen, kaikki vaikuttaa taikuudelta ja arkun kautta voi päätyä vaikkapa saniaismetsään. Tinka on täysin vakuuttunut siitä, että mummo on noita.

Ja kyllähän mummo on, sen kai voin paljastaa, kun teoskin ottaa asian heti esille. Tässä teoksessa on minun nähdäkseni aika klassinen rakenne siinä mielessä, että lapset päättävät ryhtyä selvittämään jotakin salaperäistä juttua ja siitä seuraa kaikenlaisia kommelluksia. Kommellukset ovat ihan jännittäviä ja hassujakin, mutta olen kyllä mielestäni parempiakin satukirjoja lukenut. 

Mielestäni tämä teos voisi sopia hyvin esimerkiksi iltasaduksi siten, että aina joka ilta luettaisiin kappale tai kaksi. Kappaleet eivät jää liian jännittäviin kohtiin eikä teos ole mitenkään pelottava, vaikka kaikkea ihmeellistä tapahtuukin. Lasten mielestä tämä on varmasti hauska kirja, mutta minuun tämä ei oikein täysin kolahtanut. Kuvitusta olisi myös mielestäni voinut olla hieman enemmän, se oli kyllä yksi teoksen parhaista jutuista.

♠♠♠

4 kommenttia:

 1. Oi, tämä on ihana - meidän perheessämme tästä pitivät niin lapset kuin vanhemmat. Wsoy:n katalogi kertoo, että kirjaan on tulossa keväällä jatkoa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy varmaan lukea sitten se jatko-osakin, jos se nappaisi paremmin otteeseensa. :) En tiedä miksi itse en oikein paljon viehättynyt tästä, heh, mutta mukava kuulla, että ihmiset tykkäävät tästä: mielestäni kotimaisen lastenkirjallisuuden taso on korkea ja ansaitsee kiitosta. :)

   Poista
 2. Kuten Marian perheessä, myös meillä tästä pitivät kaikki. Mielestäni Tinka ja Taika onkin - nimenomaan tarinansa osalta, vaikka kuvituskin on onnistunutta - vuoden 2011 paras kotimainen lastenkirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on sitten todella pidetty tästä, kun noin suuri kehu annetaan! :) Hauska kuulla, että teilläkin tästä pidettiin.

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.