lauantai 9. marraskuuta 2013

Lumilyhdyn valossa

Jukka Itkonen: Lumilyhdyn valossa
56 s., Kirjapaja 2011
 kansi: Katja Kuittinen

En ole tietääkseni koskaan aikaisemmin lukenut Jukka Itkosen teoksia, mutta nyt tämän runokokoelman Lumilyhdyn valossa bongattuani minun oli aivan pakko päästä korjaamaan tuo erhe. Kirjassa on kaunis ja houkutteleva kansi, ja itse teos sopii oivallisesti tähän alkutalven aikaan, vaikka lunta ei vielä olekaan maassa tai puussa. Lumilyhdyn valossa sisältää nimensä mukaisesti talviaiheisia runoja, jotka kuvaavat niin luontoa, talven ilmiöitä kuin ihmisiäkin.

Lumilyhdyn valossa sisältää monta hyvin kaunista runoa, mutta aivan erityisesti pidin runosta Yksin. Siinä on jotenkin lähes harras tunnelma ja sen teksti tuntui minulle hyvin sopivalta ja omalta välittömästi sen luettuani. Yksin on mielestäni hyvin puhutteleva runo, samoin kuin oikeastaan kaikki teoksen linturunot. Linturunot toivat heti mieleeni lintulaudan talviset vieraat, joita niin minä kuin kissanikin tykätään katsella ikkunasta.

Koko Itkosen runokokoelmasta jäi todella hyvä fiilis, oikein sellainen joulua odottava ja talvinen. Tämä runoteos puhutteli minua myös siksi, että Itkonen suosii perinteistä runoa, joista yleensäkin pidän kovasti. Mielestäni näihin runoihin perinteinen tyyli onkin kaikkein paras vaihtoehto, sillä se jotenkin täydentää runojen tunnelmaa. Suosittelen tätä kokoelmaa ehdottomasti kaikille talven ja runojen ystäville! Voi kun pian tulisikin lunta ja lumilyhtykelit.

♠♠♠♠

6 kommenttia:

 1. Tosi kaunis kansi kirjassa, vaikka toisaalta, minulla tulee vähän joululahjapaperi tuosta kuviosta mieleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joululahjapaperit on ihania! :-) Mulle tulee tuosta kannesta ihan kotoisa jouluolo. :D

   Poista
 2. Aioin kirjoittaa myös tuosta kansikuvasta, mutta Marika ehti ensin. Oikein kaunis, mutta nyt ajattelen vain, että olen nähnyt tuommoisen joululahjapaperin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jäi kiinnostamaan, että oliko alunperin ajatukset jossain muussa kuin joululahjapaperissa vai oliko joululahjapaperimaisuus ensituntuma? :D

   Poista
 3. Minäkin pidin tästä runokokoelmasta kovasti, kun sen viime vuonna joulun aikoihin luin. Ehdottomasti kirja, joka olisi hyvä olla olemassa ihan omassa kotikirjahyllyssä, jotta runoihin voisi palata joka joulu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tuli kokoelmaa lukiessa tunne, että tämä olisi mukava olla ihan omassakin kirjahyllyssä! :) Mainioita runoja kerrassaan. :)

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.