lauantai 29. lokakuuta 2016

Sämpy - Kissan vuosi

Riikka Hedman: Sämpy - Kissan vuosi
166 s., S&S 2016
 
Sämpy - Kissan vuosi on valokuvateos oululaisen Sämpy-kissan elämästä. Teos sisältää nimensä mukaisesti kuvia eri vuodenajoilta ja niissä seikkailee Sämpyn lisäksi hänen kissakaverinsa Elmeri ja Elmerin sisko Nelli. Ulkonäöltään kirjan tähti Sämpy muistuttaa norjalaista metsäkissaa, mutta todellisuudessa kyse on maatiaiskissasta. Kuvauksellinen ja persoonallinen Sämpy on 3-vuotias ja hänen ajatuksiaan kirjaksi asti on kirjannut Sihteeri, joka on myös ottanut kuvat.
 
Mielestäni tämä teos on oikein mukava kirja, jonka upeita kuvia katselee mielellään. Sämpy on todella kuvauksellinen ja ilmeikäs kissa, ja kissaihmisenä katselen kyllä mielelläni kissakuvia. Lisää viehätystä kuviin tuo ympäristö, jossa kuvat on otettu: metsää, nurmea ja lumikenttää. Hieman mietin miten Sämpy ja kissakaverit uskalletaan päästää ulkoilemaan omin päin, mutta teksteistä käy ilmi, että Sämpyllä on omat tutut reittinsä eikä se lähde liian kauas. Teoksesta käy myös ilmi, että kuvat on otettu luonnollisissa tilanteissa, ja se on helppo uskoa katsoessa kuvista välittyvää aitoa kissanvauhtia ja rentoa lekottelua.
 
Kauniiden kuvien lisäksi tässä teoksessa on siis kuvatekstejä ja aina vuodenajan vaihtuessa pidempi kertomus Sämpyn tavallisesta arjesta kunkin vuodenajan kohdalla. Erityisesti kuvatekstit tuovat teokseen hauskuutta, sillä niissä on mainion kissamaisia ajatuksia murteella kirjattuna. Sämpy tuntuu symppikseltä kissalta ja uskon Sihteerin onnistuneen kirjaamaan sen ajatukset onnistuneesti ylös, sillä niissä on kissamaista omanarvontuntoa! 
 
Sämpyn seikkailuja oli kiva seurata kirjan verran ja voipa sen vaiheista pysyä kärryillä myös facebookissa, josta sen löytää hakusanalla Sämpy. Suosittelen tätä kirjaa paitsi kaikille kissanystäville myös niille jotka pitävät eläväisistä eläinkuvista.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niin on! Ylipäätään on olemassa paljon ihania kissakirjoja, jotka kertovat jostain tietystä kissasta. Oma suosikkini on Kirjastokissa, joka itketti ja viihdytti, samoin Katukatti Bob -kirjoista pidän. Uusin on minulla jo lainassakin, mutta säästelen sen lukemista vielä hetken. :D

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.