torstai 8. joulukuuta 2016

Mielensäpahoittajan keittiössä

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan keittiössä
143 s., WSOY 2016
kansi: Mika Tuominen
 
Kirjoitin lokakuussa ensimmäisestä tietokirjaa ja Mielensäpahoittajan lyömättömiä ajatuksia yhdistelevästä teoksesta Mielensäpahoittaja: Miehen työt. Tuolloin totesin, että en oikein tiennyt mitä tarkoitusta varten kyseinen teos on tehty - onko sen tarkoitus viihdyttää vai antaa tietoa vaiko kenties hieman molempia. Siinä missä Miehen työt oli viihdyttävyydestään huolimatta hieman genrejen väliin putoava teos, on mielestäni tämän nyt käsillä olevan kirjan funktio selvä: tämä on keittokirja.
 
Mielensäpahoittajan keittiössä sisältää runsaasti erilaisia ruokaohjeita, jotka on jaoteltu alkuperänsä mukaan, kuten vaikkapa "järvestä", "perunamaalta" tai "kellarista". Pääasiassa ohjeet ovat melko perinteisiä, Mielensäpahoittajan tyylisiä tuttuja ja konstailemattomia ruokia, mutta esitellään tässä muitakin kuin perisuomalaisia makuja mm. resepteissä Kolehmaisen emännän wokki ja Pankalesialainen vihreä curry. Ollaakseen vanha suomalainen jäärä Mielensäpahoittaja on kuitenkin melko avarakatseinen tyyppi niin ruokien suhteen kuin muutenkin.
 
Mielensäpahoittajan keittiössä on selkeästi keittokirja, mutta se sisältää Mielensäpahoittajan nasevia kommentteja tai neutraalimpia huomioita ruoasta. Monet tämän teoksen ruoista ovat sellaisia, joita en uskoisi ihan heti Mielensäpahoittajan alkavan valmistaa, vaikka takakansitekstissä sanotaankin, että "Mielensäpahoittaja neuvoo" miten valmistetaan ruoka jos toinenkin. Jotenkin siis oletin tämän olevan sellainen teos, jonka kaikki ruoat olisivat sellaisia, joita hyvin voisi kuvitella Mielensäpahoittajan keittelemään, mutta olin väärässä. En oikein osaa sanoa onko se iloinen yllätys vai pettymys, sillä itse en lähtenyt lukemaan tätä kirjaa sillä mielellä, että tästä olisin reseptejä ruokarepertuaariini haalinut. Tarkoitukseni oli siis puhtaasti viihtyä ja hieman olisin kyllä kaivannut lisää Mielensäpahoittajan mielipiteitä reseptien väleihin.
 
Kiinnostavaa mielestäni on, että koska tämä on mielestäni selkeästi keittokirjaksi tarkoitettu (eikä siis niinkään viihdykkeeksi), niin kuinkahan moni loppuviimein lähtee ruoanlaittoon hakemaan innotuista tästä teoksesta? Jotenkin itseni on vaikea nähdä sellaista tapahtuvaksi ja minusta tuntuu, että usein tällaiset "sekoituskirjat" jäävät ainakin kirjastoissa hyllyyn lojumaan: ruoanlaittoon halutaan avuksi selkeästi keittokirja, viihdettä etsitään muualta. Toki Mielensäpahoittaja varmasti myy ja kiinnostaa, mutta edelleen hieman mietityttää, että miksi Mielensäpahoittaja on pitänyt tällaiseen kirjaan tupata mukaan, etenkin kun hänen mielipiteitään ruoasta on jo kuultu teoksessa Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike.

5 kommenttia:

  1. En kommentoi Mielensäpahoittajaa, mutta oletko lukenut Heimosen Veljen vaimon? Luin ja tykkäsin ja suosittelin tyttärelle (31 v). Olisi mielenkiintoista kuulla sun kommentit, kun olet iältäsi lähempänä kirjailijaa kuin minä. Oli muuten mielenkiintoinen se kirjailijailta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! :) En ole lukenut Veljen vaimoa tai mitään muutakaan teosta kyseiseltä kirjailijalta. Mulle osui iltavuoro just silloin kirjailijaillan aikaan enkä viitsinyt sitten ruveta vaihtamaan vuoroa juurikin siksi, että kirjailija ei ole itselleni tuttu. Täytyypä laittaa Veljen vaimo lukulistalle, kävin sitä jo hyllyjen välissä hypistelemässä, mutta en sittenkään vielä lainannut. :) Olen kuullut hyvää myös Heinosen Miisa-sarjasta, joten näiden suositusten perusteella vaikuttaa hyvältä kirjailijalta!

      Poista
  2. Olen vasta nyt alkanut enemmän kiinnostumaan mielensäpahoittajasta ja siitä keittokirjasta. Täytyy ostaa ensi tilistä tai lainata, jos saatavilla. Televisiosta välillä katselen itse Tuomas Kyrön sanailua. Terveisiä täältä Euroopan suurimmalta valaistulta hautausmaalta.

    VastaaPoista
  3. Olen vasta nyt alkanut enemmän kiinnostumaan mielensäpahoittajasta ja siitä keittokirjasta. Täytyy ostaa ensi tilistä tai lainata, jos saatavilla. Televisiosta välillä katselen itse Tuomas Kyrön sanailua. Terveisiä täältä Euroopan suurimmalta valaistulta hautausmaalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielensäpahoittaja alkaa olla jo ilmiö, mutta onneksi hahmon ympärille ei ole sentään alettu kehitellä mitään fanikrääsää pussilakanoista lähtien. :D Voipi olla, että ainakin tämän ja muidenkin uudempien teoksien saatavuus kirjastoista on tällä hetkellä heikohko, sillä voisin kuvitella varausjonojen olevan jonkin mittaiset. Vanhempia kirjoja varmastikin saa paremmin käsiinsä. :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.