tiistai 20. joulukuuta 2016

Heinähattu ja Vilttitossu loman tarpeessa

Sinikka ja Tiina Nopola: Heinähattu ja Vilttitossu loman tarpeessa
kuvitus: Markus Majaluoma
96 s., Gummerus 2004, 7.p.
1.p. 1992
 
Aloin kaipaamaan jotain hauskaa ja nopealukuista luettavaa, joten päätin lainata Heinähatusta ja Vilttitossusta kertovan kirjan, sillä kuten jo Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -kirjasta kirjoittaessani totesin: "Olen jo aikaisemmin täällä blogissakin todennut, että lapsena Heinähatut ja Vilttitossut tuntuivat jotenkin työläiltä ja sitä myöten tylsiltä kirjoilta, vaikka luinkin jo ihan sujuvasti. Nykyään Heinähatut ja Vilttitossut herättävät minussa suurta hilpeyttä ja en voi kuin ihmetellä mikä näissä silloin mukulana oikein tökki."
 
Heinähattu ja Vilttitossu ovat tällä kertaa loman tarpeessa, tai sitä mieltä on ainakin Vilttitossu. Valitettavasti perheen isä Matti Kattilakoski on sitä mieltä, että hiihtolomaviikko on syytä viettää erinäisten turvalllisuusharjoitusten parissa ja opetella toimimaan hätätilanteiden sattuessa. Koska Kattilakosken perheessä asioilla ei ole tapana sujua niin kuin oli suunniteltu, seuraa turvallisuusharjoituksista melkoisia kommelluksia. Vaan pääsevätpä he kuitenkin loppujen lopuksi Ruotsiin lomalle, tai niin he ainakin kuvittelevat! 
 
Voi että sai taas nauraa, kun Kattilakosken perheen vaiheita tavasi! Jos joku asia voi mennä pieleen, heidän kohdallaan se yleensä menee ja siitäkös seuraa monenmoista häslinkiä. Turvallisuusharjoituksissakin on monta riskin paikkaa, kun neiti Alibullen juuttuu Kattilakosken ikkunaan kuvitteellisen tulipalon aikana ja joudutaan kutsumaan poliisit paikalle. Heijastimen käytön tärkeyttä opettaessaan Matti taas tulee ärsyttäneeksi Hannaa, joka saa nuhteet poliisilta liikenteen vaarantamisesta. Kaiken keskellä häärivät touhukkaat tytöt Heinähattu ja Vilttitossu, jotka ovat sitä mieltä, että lomalle on päästävä. Riemu onkin suunnaton, kun perhe voittaa arvonnassa matkan. Laivamatka tosin ei suju ihan niin kuin Hanna unelmoi, mutta ainakin tytöillä ja heidän pikkuveljellään tuntuu olevan hauskaa.
 
Tämän sarjan kirjat ovat siitä mukavia, että niissä on monia tasoja ja aikuisenkin lukijan on helppo viihtyä Heinähatun ja Vilttitossun matkassa. Hanna ja Matti ovat kerrassaan huvittavia ja heidän dialoginsa tuo hymyn huulille. Minä voisin oikeastaan omalta kohdaltani sanoa, että nämä toimivat minulle nyt aikuisena paljon paremmin ja monitasoisuudesta kertoo sekin, että löydän näistä kirjoista nykyään paljon sellaista, mitä en lapsena niin ajatellut. Esimerkkinä voisin mainita Hannan ja Matin luonteenlaatujen erikoisuudet ja heidän dialogeihinsa kätkeytyvän komiikan. 
 
Heinähattu ja Vilttitossu loman tarpeessa on siis hauska kirja, jossa kuitenkin oikeasti on rahtunen oppiakin matkassa, kun osoitetaan heijastimen käytön tärkeys ja kerrataan tulipalotilanteen toimintatapoja.
 
 ♠♠♠♠

4 kommenttia:

 1. Heinähattu ja Vilttitossu olivat lapsuudessa suuria suosikkejani. Useampi kirja oli omassa hyllyssäkin, jotka harmikseni olen myynyt :( Tänä vuonna uudelleenkuvitettu (ja -sovitettu) Rubensin veljekset oli oikein ihana paluu Kattilakosken perheeseen. Mielelläni lukisin näitä lisääkin, ei tuntunut yhtään kuluneelta vaan hauskuutti yhä mahtavasti - kuten lapsenakin.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, toivottavasti saat joskus halutessasi täydennettyä kokoelmasi uudelleen. Aika harvoin olen nähnyt näitä kirjoja liikkuvan kirppareilla, mutta aina silloin tällöin joku osuu silmiin. :) Itse olen lukenut Rubensin veljekset tosiaan vanhana painoksena ja pidin kyllä sen kuvituksesta ja tarinasta todella paljon. Uuteen painokseen en ole tutustunut, mutta mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin siitä on poistettu ainakin perheen poika hahmona kokonaan? Saatan olla kyllä ihan hakoteillä tuon tiedon kanssa.

   Poista
 2. Loman tarpeessa on tämäkin bloggari! Kaksi päivää pitäisi vielä sinnitellä... Ensi vuonna on tarkoitus lukea paljon kotimaisia, joten nämähän käyvät siihen tarpeeseen loistavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No noin minäkin ajattelin, kun tätä kirjaa lainasin. Mielessäni pyörivät nimiehdotukset Jonna loman tarpeessa tai Kirjastovirkailija loman tarpeessa, vaikka vastahan olin marraskuussa viikon lomalla. :-D Nyt olen kuitenkin taas lomalla ja tällä kertaa loma tuntuukin ruhtinaallisen pitkältä, kun tänään vietän ekaa lomapäivääni ja seuraavan kerran menenkin töihin sitten vuodenvaihteen jälkeen. :-) Tsemppiä viimeisiin päiviin ennen lomaa, jaksaa jaksaa! :)

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.