perjantai 27. tammikuuta 2017

Muistojen Suistamo kuvina - Elämää ennen evakkoaikaa

Aulis Blinnikka ja Asko Simanainen: Muistojen Suistamo kuvina - Elämää ennen evakkoaikaa
78 s., Suistamon perinneseura ry 2011
 
Tutustuin joulukuun lopussa Hanna Koikkalaisen valokuvateokseen Lakkautettu kylä, joka sisältää vanhoja ja uusia kuvia Suistamolta. Se herätti minussa halun nähdä vielä lisääkin kuvia Suistamolta, josta siis äitini isoisä oli kotoisin. Ainakaan meille asti ei ole hänen jäämistöstään kuvia Suistamon ajoilta kulkeentunut, jos niitä on alunperinkään ollut olemassa, joten on mukava nähdä näiden teosten kautta millaisessa paikassa hän oikein on lapsuutensa ja osan nuoruuttaan viettänyt.
 
Muistojen Suistamo kuvina ei ole nimestään huolimatta mikään pelkkä valokuvateos, vaan se sisältää runsaasti tietoa Suistamon historiasta. Esille nostetaan mm. elinkeinot, koulut ja suistamolaiset runonlaulajat, jotka olivat tavallaan oman aikansa "julkkiksia". Kyseessä on siis tiivis, mutta melko kattava tietopaketti Suistamosta ja sen suhteen Suistamon perinneseura on kyllä tehnyt hyvää työtä.
 
Suistamon pitäjää käsittelevistä tekstiosuuksista huolimatta tässä teoksessa on myös paljon kuvia. Täytyy sanoa, että mielestäni ne eivät pääse kunnolla esiin, sillä ne ovat suurimmaksi osaksi verrattain pienikokoisia ja pieneen tilaan laitettuja. Mielestäni kuville olisi voinut varata enemmänkin tilaa eikä välttämättä tekstiosuudesta olisi tarvinnut tinkiä, jos sivumäärä olisi samalla kasvanut. Tietysti ymmärrän, että kyseessä on seuran julkaisema teos ja rahoituskysymykset ovat voineet sanella ehtoja. Olisin kuitenkin mielelläni tarkastellut kuvia tarkemminkin, vaikka kuvatekstien perusteella kuvissa vilisee aikalailla tiettyjen sukujen edustajia. Minun sukuani ei tässä kirjassa mainita, mutta enpä sitä osannut odottaakaan: käsittääkseni he eivät olleet mitenkään "merkittäviä henkilöitä". Jotenkin kumminkin tuli mieleen, että tähän olisi voitu valita kuvia hieman laajemmalla otannalla.
 
Kokonaisuutena Suistamon perinneseura on mielestäni tehnyt hyvää työtä ja tärkeän teon kootessaan tämän kirjan. On hienoa huomata, että muistoja ei päästetä unohtumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.