lauantai 28. tammikuuta 2017

Tara Road (Talo Dublinissa)

Maeve Binchy: Tara Road
5 cd-levyä, 5 h 56 min
Orion Audiobooks 2001, alkup. 1998
lukija: Kate Binchy

Kirjallisuuspiirimme helmikuun aiheena tulee olemaan Irlanti. Minulle aihe on mieluinen, sillä olen oikeastaan jo vuosikausia ollut kiinnostunut Irlannista maana ja toivoisin joskus vielä matkustavani sinne. En ole kuitenkaan lukenut irlantilaista kirjallisuutta juurikaan, joitain ihan satunnaisia teoksia vain. Maeve Binchyltä olen aikaisemmin lukenut Seitsemän talvista päivää, mutta jotenkin ei ole vain tullut luettua lisää, vaikka tarkoitus on ollut. Minulla on kyllä lainassa erään toisen kirjailijan teos, jonka toivon ehtiväni lukemaan, mutta päätin kuunnella myös Maeve Binchyltä jonkin teoksen äänikirjana. Koska suomeksi saatavilla ei ollut kuin Koko kadun kasvatti ja tukku Celian lukemisesteisille tarkoitettuja äänikirjoja, valitsin tarjolla olleista alkuperäiskielisistä äänikirjoista Tara Roadin.

Ria Lynch on noin 35-vuotias Dublinissa asuva nainen, jolla on kaksi lasta ja ihana aviomies. Ria pitää itseään onnekkaana saatuaan Dannyn kaltaisen komean ja menestyvän miehen. Hän uskoo liittonsa voivan hyvin ja kaiken olevan hienosti kunnes aviomies ilmoittaa saavansa lapsen toisen naisen kanssa. Ria tuntuu ensin romahtavan, mutta päättää sitten ottaa elämänsä käsiinsä ja ryhtyy järjestelemään talonvaihtoa amerikkalaisen naisen kanssa. Paljastuu, että molemmat talonvaihtajat ovat kokeneet kovia ja kesä uudessa ympäristössä omia vahvuuksiaan etsien on molemmille tervehdyttävä kokemus.

Tara Road alkaa kuvauksella Rian teini-iästä aina Dannyn tapaamiseen ja parin rakastumiseen ja perheen perustamiseen saakka. Melko suuri osa teoksesta keskittyy nimen omaan näihin vaiheisiin, vaikka takakansitekstin perusteella oletin tapahtumien keskittyvän enemmänkin talonvaihtoon. Lukija saa vähitellen huomata, että Danny Lynch ei todellakaan ole niin hieno mies kuin hänen vaimonsa luulee. Monta kertaa meinasin ihan tuskastua Rian sinisilmäisyyteen ja herkkäuskoisuuteen. Minua myös ärsytti hänessä taipumus turvautua Dannyyn joka asiassa ja oman tahdon lähes täydellinen puuttuminen. Ria on vain jotenkin yksinkertaisen oloinen hahmo enkä päässyt mielikuvasta yli, vaikka hän vahvistuikin Amerikankesänään ja oppi löytämään itsestään uusia vahvuuksia.

Mielestäni Tara Road ei ollut erityisen kiinnostava kirja, sillä en saavuttanut tässä semmoista kuunteluflowta kuten usein käy: välillä jätin kuuntelun päiväkausiksi kokonaan. Tara Road on ensimmäinen vieraskielinen äänikirja minulle, joten työlääntyminen saattoi johtua ehkä osittain siitäkin, etten ole tottunut tällä tavalla kuuntelemaan vierasta kieltä. Kaikkea se ei kuitenkaan selitä. Rian hahmon "ärsyttävyys" ja juonenkulun eräänlainen hitaus eivät vain riittäneet pitämään mielenkiintoani yllä. Moni on sanonut suosittelevansa etenkin Binchyn varhaisempaa tuotantoa, mutta kahden kirjan perusteella minä ajattelen hieman toisin. Täytynee taas jossain kohtaa ottaa häneltä jokin muu teos työn alle ja katsoa muutuuko mieli!

♠♠♠

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.