perjantai 3. toukokuuta 2019

Huhtikuun luetut

Voi ihana lämmin huhtikuu, on ikävä! Nyt kun katsoo ikkunasta ulos ja näkee lumihiutaleiden kiitävän tuulessa melkein vaakatasossa ja lopulta jämähtävän maahan, on hyvin vaikea uskoa, että huhtikuussa sai hengailla omalla terassilla kevyissä kesävetimissä ja lukea kirjaa ilman tietoakaan palelemisesta. Huhtikuussa tuli myös kuunneltua paljon äänikirjoja lenkkipoluilla, mutta nyt ei edes tee mieli edes ajatella ulos lähtemistä. Siksipä onkin hyvä aika kietoutua niihin tunnelmiin ja listata kuluneen kuun luetut ja kuunnellut kirjat ja fiilistellä vähän kulunutta kuuta.

Huhtikuussa arkeani rytmitti pitkälti työ ja opiskelu. Pääsiäinen tulikin tarpeeseen, jotta sain nollattua ajatuksia ja nukuttua kunnolla. Opiskelinkin jonkin verran, mutta päällimmäisenä jäi mieleen vapaa-aika. Pääsiäisen ajasta sain paljon energiaa, kiitos kavereiden, hyvän ruuan (energiaa oikein todella :D) ja aurinkoisen sään. Huhtikuun alussa pääsin todistamaan myös iloista perhetapahtumaa, kun vanhempieni kissa synnytti neljä pentua. Miten ihania ne ovatkaan etenkin nyt, kun ovat alkaneet tutkia ympäristöä. Jokaiselle etsitään uusi koti ja ero tulee taatusti olemaan haikea, mutta en aio miettiä sitä vielä.

Huhtikuun kirjasaldoksi jäi 9 kirjaa. Melkein hätkähdin tajutessani, että niistä peräti 5 on äänikirjaa. Muutenkin äänikirjat valtaavat nykyään yhä suuremman alan lukemisessani, sillä karkeasti arvioiden puolet tämän vuoden kirjoista olen kuunnellut äänikirjoina. En oikein tiedä mitä ajattelisin siitä, sillä olen mieltänyt itseni aika vahvasti perinteisten kirjojen ystäväksi ja äänikirjat bonukseksi, jonka avulla saan kirjat mukaan lenkille ja aamutoimiin. Tietyllä tavalla identiteettini lukijana ja kirjallisuuden kuluttajana pohdituttaa. Toisaalta äänikirjojen runsas määrä viestii ehkä enemmän siitä, että niiden avulla saan kirjat ulotettua sellaisillekin elämänalueille, joihin muuten en niitä saisi. Kuten lenkkipolulle tai aamun laittautumiseen. Perinteiselle kirjalle on nykyään vaikeampi löytää aikaa, jolloin todella pystyisi keskittymään lukemaansa. Kuuntelu tuntuu helpommalta.

Huhtikuussa tehty #abctitle kirjapino.

Huhtikuun kirjoista ehdoton helmi oli Michelle Obaman muistelmateos Minun tarinani. Siinä kirjassa vaan oli kaikki kohdallaan. Jos jollakulla on antaa vinkkejä samankaltaisista elämäkerroista ja muistelmista, niin otan niitä mielelläni vastaan. Olen huomannut, että elämäkerrat kiinnostavat nykyään enemmän kuin ennen. Myös ulkomainen kirjallisuus kiinnostaa enemmän kuin ennen, mikä johtuu varmasti isolta osin Seinäjoen kirjaston nojatuolimatkailuhaasteesta. Maita on kertynyt vasta 9/25 eri maata, mutta ulkomaille sijoittuvien kirjojen määrä on kuitenkin ollut sitä suurempi samoine maineen. On ollut virkistävää löytää tällainen uusi kiinnostuksenkohde kirjallisuudesta.

Huhtikuussa luin tai kuuntelin siis seuraavat kirjat:
Enni Mustonen: Metsäkukkia asvaltilla
Niina With: Joko taas, Stella 
Tapio Koivukari: Poltetun miehen tytär
Enni Mustonen: Unikkoja ikkunassa
Paula Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet 
Niccolò Ammaniti: Minä en pelkää 
Arno Kotro ja Olli Lindholm: Olli - yhden miehen varietee
Michelle Obama: Minun tarinani 

Nyt kun listaa katsoo, niin huhtikuun kirjoissa oli aika hyvä sekoitus erilaisia kirjoja: jännitystä, dekkaria, novellia, elämäkertaa ja muistelmaa, viihdettä ja historiaa. Katsotaan millainen toukokuusta tulee. Aamulla ehdin lukemaan loppuun Kirsi Pehkosen uusimman Jylhäsalmi-kirjan, josta kirjoitan ehkä jo viikonlopun aikana. Lukupiirikirja pitäisi lukea ennen maanantai-iltaa ja olen pahasti vaiheessa. Sen kimppuun siis seuraavaksi!

2 kommenttia:

  1. Hyvä kattaus hyviä kirjoja. Paljon oletkin ennättänyt lukea. Noista kirjoista olen lukenut vain Michelle Obaman kirjan. Mukavaa toukokuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, joka kuukausi hämmästyn miten paljon lopulta ehdinkään lukea! Toki äänikirjat tekevät ison osan, mutta kuitenkin aina yllättävän monta kirjaa tulee käytyä läpi kuukaudessa. Nytkin olen jo ehtinyt toukokuulle kolme kirjaa, mutta takana onkin pitkä viikonloppu ja aikaa lukemiselle. :) Hyvää toukokuun alkua sinullekin!

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.