perjantai 18. toukokuuta 2012

Laulaisin sinulle lempeitä lauluja

Olsson, Linda: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja
331 s., Gummerus 2009
suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi
alkup. Let me sing you gentle songs 2005

Linda Olssonin Laulaisin sinulle lempeitä lauluja on ollut minulle niin voimakas lukuelämys, että tarvitsin jonkin aikaa sen sulattelemiseen. Tässäpä on sellainen kirja, joka pitää otteessaan ja sitä vain haluaa lukea eteenpäin: kertakahmaisulla reilut 100 sivua.

Laulaisin sinulle lempeitä lauluja kertoo kolmekymppisestä Veronikasta ja lähes 80-vuotiaasta Astridista. Veronika  muuttaa ruotsalaiseen kylään voidakseen työstää rauhassa kokemaansa suurta menetystä ja viimeistellä uutta romaaniaan. Veronika kuitenkin huomaa, ettei kaikki ole niin yksinkertaista. Astrid asuu Veronikan naapurissa vanhassa talossaan lähes erakkona. Astridinkin elämässä on asioita, joista hän on vaiennut koko ihmisiän.

Koukuttavinta minusta tässä kirjassa on sen herkkävaistoisuus ja oivaltavuus, se miten kaksi naista tukee toinen toistaan elämässä. Vaikka ikäeroa on kymmeniä vuosia, silti he ymmärtävät toisiaan. Molemmat naiset opettavat toisilleen jotakin olennaista elämästä ja jakavat samalla omat salaisuutensa ja muistonsa toinen toisilleen.

Pidin kovasti kertojan vaihteluista. Välillä teoksessa on kaikkitietävä kertoja, välillä taas Astrid tai Veronika toimii minäkertojana. Eniten pidin juuri minäkertoja-osioista, sillä janosin saada tietää mitä naisilla on kerrottavanaan. Jotkut asiat jätettiin ikään kuin ilmaan roikkumaan, palaset loksahtivat kohdilleen teoksen edetessä. Joitakin asioita ei ollenkaan suoraan sanottu, mutta ne oli pääteltävissä teoksesta.Olisin ehkä toivonut selityksiä, mutta toisaalta tyyli on uskollinen kirjan herkkyydelle.

♠♠♠♠½

2 kommenttia:

  1. Mulla on tämä vielä lukematta, mutta Olssonin kaksi muuta suomennettua kirjaa olen lukenut. ne oli minusta ihan ok, ehkä vähän liian kevyitä ja ennalta-arvattavia, mutta kivoja välipalakirjoja toki :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä teosta ei minusta ainakaan vaivaa ennalta-arvattavuus, joten kannattaa kyllä tähän tarttua. :) Itse en ole vielä lukenut muita Olssonin kirjoja, mutta tarkoitus olisi.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.