keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Vaarallinen juhannus

Jansson, Tove: Vaarallinen juhannus
140 s., WSOY 1994, 11. p.
suom. Laila Järvinen
alkup. Farlig Midsommar

Muumikirjaprojekti jatkuu taas! Saa nähdä kuinka pitkä aika vierähtää taas tämän muumikirjan jälkeen, mutta tässä nyt on kuitenkin tämä. :)

Vaarallinen juhannus kertoo juhannuksesta, jolloin tulivuorenpurkaus aiheutti hyökyaallon yli Muumilaakson ja Muumiperhe joutui lähtemään kodistaan. Onneksi talon ohi sattui lipumaan hyvin eriskummallinen talo, johon perhe siirtyi asumaan. Mukaan taloon lähtivät myös Myy, Mymmelin tytär, Homssu, Miska ja Niiskuneiti. 

Kelluvassa talossa tapahtuu kaikenlaista omituista ja lopulta uudet asukkaat saava kuulla, että kyseessä on teatteri eikä talo. Kaiken lisäksi Myy joutuu hukkaan ja Niiskuneiti ja Muumipeikko jäävät yksin metsän puuhun, kun teatteri lipuu tiehensä. 

Jansson kertoo teoksessaan hauskasti Muumiperheen sattumuksista ja inhimillisistä erehdyksistä. Teoksella on mielestäni myös se sanoma, että lopulta kaikki kääntyy taas hyväksi, jos vain jaksaa uskoa siihen. Muumikirjat eivät muutenkaan ole pelkkiä lastenkirjoja, niissä on myös totuuden siemeniä elämästä. Tämäkin teos valaa uskoa siitä, että kaikesta voi selvitä.

Kielellisesti teos on yhtä hauskan sutjakas kuin muutkin muumikirjat. Kuvitus on oikein kaunista, ja olikin hauska huomata tuttuja kuvia: niitä kun on käytetty muumimukeihin. Ainut miinus teokselle on se, että Nipsu oli kadonnut kuin tuhka tuuleen. Minne hän on joutunut ja miksei koko Nipsua edes mainita, edellisessä kirjassa kun Nipsukin vielä oli mukana..?
♠♠♠♠

2 kommenttia:

 1. Minä itse olen lukenut kaikki muumit vasta näin aikuisempana ja pitänyt ihan hurjasti! Lapsena rakastin animaatioita, ja näin aikuisempana näitä kirjoja.

  Kaikki hahmot eivät pääse jokaisessa kirjassa esille. Ehkä ihan ymmärrettävää, kun hahmoja on kuitenkin enemmän ja monet hahmot ovat näissä merkittävämpiä, kuin vaikka mitä animaatioissa, joista on useat jätetty kokonaan pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että joku muukin on tarttunut kirjoihin vasta aikuisempana! Lapsena animaatio oli ihan ykkönen ja vieläkin tulee silloin tällöin katsottua jakso tai pari Yle Areenasta. :)

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.