maanantai 30. joulukuuta 2013

Haastekoonteja

Tänä vuonna olen ottanut osaa niin moneen lukuhaasteeseen, että ensi vuonna aion kyllä rajoittaa ja osallistua vain ihan pariin haasteeseen (joo niin varmaan). Ensi vuonna tarkoituksena olisi keskittyä enemmän TBR100-listaan ja löytöjen tekemiseen eli pyrkiä irti tästä suunnitelmallisesta lukemisesta, vaikka haasteet kuinka kivoja ovatkin. Ennen vuoden vaihtumista on kuitenkin hyvä koota kohta päättyvän vuoden haastesaldot, joten tässäpä niitä sitten tulee.

Maria Sinisen linnan kirjastosta ideoi Avioliittojuonia -haasteen, jossa suoritettiin erilaisia tasoja.Yhdellä kirjalla sai paperihäät, kahdella tinahäät ja niin edelleen. Itse pääsin kultahäihin saakka eli sain luettua haasteen tiimoilta viisi kirjaa. Lista tulee tässä:

 Eve Hietamies: Teräsmiehen morsian ->
Ulla-Lena Lundberg: Marsipaanisotilas ->
Renate Dorrestein: Hyvä äitipuoli ->  
Pauliina Rauhala: Taivaslaulu ->
M.L. Stedman: Valo valtameren yllä ->

Le Masque Rouge -blogissa laitettiin pystyyn Kiinteistöhaaste, jossa suoritettiin avioliittojuonien tavoin eri tasoja. Luettujen kirjojen piti liittyä vahvasti johonkin tiettyyn rakennukseen. Latoon pääsi asumaan yhdellä luetulla kirjalla, mökkiin neljällä ja niin edelleen, eli siis mitä enemmän kirjoja luki sitä komeamman pytingin sai. Itse jäin mökkiläiseksi neljällä kirjalla, joten tavoitteeni ei sinänsä ihan täyttynyt. Parempi tämäkin kuin lato! :)

Vicki Myron: Kirjastokissa ->
Joanne Harris: Appelsiinin tuoksu ->
Tove Jansson: Muumipappa ja meri -> 
Maeve Binchy: Seitsemän talvista päivää -> 

Kiinteistöhaastelle löytyi sangen herkullinen pari Ofelia Outolinnulta. 1800-luvun kirjoja lukemalla haasteen tekijä eteni aatelisarvojen maailmassa. Paroniksi tai paronittareksi pääsi neljällä teoksella, varakreiviksi tai -kreivittäreksi kahdeksalla teoksella. Itse olen tähän mennessä lukenut 10 teosta ja vielä yksi ehtii tämän vuoden aikana luetuksi, mutta eipä se auta aatelisarvon nostossa, sillä kreivittäreksi nousuun tarvitsisin vielä 12:n kirjan. Olen siis varakreivitär, joka asuu mökissä. Ehkä maalaisaatelia siis? :D

Fredrika Wilhelmina Carstens: Muratti ->
J.L. Runeberg: Vänrikki Stålin tarinat -> 
Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut ->
Minna Canth: Roinilan talossa -> 
Minna Canth: Anna Liisa -> 
Emily Brontë: Humiseva harju -> 
Mary Shelley: Frankenstein -> 
Charles Dickens: Suuria odotuksia -> 
Bram Stoker: Dracula ->
Nikolai Gogol: Pietarilaisnovelleja ->
Charles Dickens: Saiturin joulu (tulossa!)

Susan emännöimä ja ideoima Seitsemän sarja -sarjishaaste oli minulle todellakin haaste, sillä sarjakuvista bloggaaminen tuntui hyvin hankalalta. En myöskään yleensä lue juurikaan sarjakuvia lehtien strippejä lukuun ottamatta, joten lähdin tässä todellakin pois omalta mukavuusalueeltani. Haasteen edetessä tuntui, että sarjakuvista kirjoittaminen helpottui, mutta mikään ekspertti en ole vieläkään. Haasteen sain kuitenkin valmiiksi ja vielä vähän enemmänkin tuli sarjiksia luettua, joten saan olla ylpeä itsestäni.

 Patrick McDonnell: Kamut - Lemmikkien aikaan -> Simon Tofield: Simonin kissa ->
"Walt Disney": Iines: Tunteita ja toilauksia - Amor Ankkalinnassa ->
Milla Paloniemi: Tassutellen ->
Antti Hopia & Nina Laakko: Kirjaston kissat - Pyhän kalan salaseura ->  
Anni Nykänen: Mummo ->
Anni Nykänen: Mummo 2 ->  
Simon Tofield: Simonin kissa - Simonin kissan pentu ->   
Simon Tofield: Simonin kissa vs. maailma ->
Milla Paloniemi: Kiroileva siili 4 ->
Pertti Jarla: Fingerpori - kuntauudistus ->
Ilkka Heilä: B. Virtasen kotikirja ->
Jim Davis: Garfield Treasury 2 & 3 ->
Konami Kanata: Chi's Sweet Home 1 ->

Nyt lienee vielä paikallaan lausua muutama sana koko vuoden suosikkihaasteestani, jota suoritin suurimmalla innolla ja jota en siitä huolimatta saanut täysin suoritettua. Kyseessä on siis Aletheian ideoima Oi maamme Suomi! -haaste tai maakuntahaaste, kuten minä sanon. Tarkoitus oli siis tutustua jokaiseen Suomen maakuntaan kirjojen kautta ja liikkumatilaa tähän oli annettu runsaasti, sillä kirjan ei tarvinnut sijoittua johonkin tiettyyn maakuntaan vaan esimerkiksi kirjailijalla saattoi olla sinne sidoksia. Mielestäni tuollaiset seikat eivät kuitenkaan itse kirjojen kannalta olleet välttämättä kovin oleellisia, joten otin linjakseni merkitä haastekirjoiksi sellaiset teokset, jotka todella sijoittuvat jonkin tietyn maakunnan rajojen sisäpuolelle. Maakunnista jäi tutustumatta vain Kymenlaakso, Pohjois-Pohjanmaa, Päijät-Häme ja Satakunta eli saldona oli 15/19 maakuntaa. Luettuja teoksia kertyi peräti 27 eli jotkut maakunnat pääsivät paremmin esille. Tästä linkistä pääset tutkimaan listaani.

Siinä sitä sitten olikin pääpiirteissään puituna tämän vuoden haasteet eli ei tässä muuta kuin kohti ensi vuotta ja uusia kirjoja. Huomenna yritän ehtiä vielä bloggaamaan Saiturin joulusta, mutta toivottelen tässä jo nyt hyvää tulevaa vuotta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.