torstai 5. joulukuuta 2013

Joulupukki

Mauri Kunnas: Joulupukki - Kirja Joulupukin ja tonttujen puuhista Korvatunturilla
Otava 1993/10. p.
1.p. 1981

Mauri Kunnaksen oivallinen jouluaiheinen kuvakirja Joulupukki on minulle täysin uusi tuttavuus. Minusta tuntuu hieman siltä, että tämä Kunnaksen vanhempaan tuotantoon kuuluva teos on jäänyt hieman uudempien teosten varjoon, sillä varmasti hyvin moni tuntee Koiramäen joulukirkko, Joulupukki ja noitarumpu sekä Koiramäen Martta ja tiernapojat -teokset ainakin nimeltä, mutta tästä teoksesta moni ei välttämättä ole kuullutkaan. Mielestäni tämä teos on aivan yhtä ihana kuin muutkin lukemani Kunnaksen joulukirjat, joten olen iloinen törmäyttyäni tähän sattumalta.

Joulupukki: Kirja Joulupukin ja tonttujen puuhista Korvatunturilla kuvaa nimen omaan Korvatunturia, joka on monelle lapselle syvän uteliaisuuden ja taianomaisuuden paikka. Kunnas kuvaa kirjassaan Korvatunturia monipuolisesti niin ympäristön, asukkaiden kuin töidenkin kannalta. Voin hyvin kuvitella, kuinka lasten silmät alkavat loistaa heidän kuullessaan Korvatunturin arjesta ja nähdessään samalla kirjan kunnasmaisen yksityiskohtaisen kuvituksen. Tämä kirja on taas yksi todiste siitä, että Kunnaksella riittää niin mielikuvitusta kuin lahjojakin kuvakirjailijana. Pidin tämän kirjan kohdalla paljon myös siitä, että Kunnas on oivaltanut ottaa esille myös eri maiden joulupukkiperinteitä, mikä vastaa varmasti monen lapsen mieliä kutkuttaneisiin kysymyksiin.

Jos ei muusta, niin kuvitustyylistä ainakin selkeästi huomaa, että tämä on Kunnaksen vanhempaa tuotantoa. Se on sellainen kokonaisvaltainen juttu eli on hieman vaikeaa kuvailla tiettyjä asioita, jotka tekevät kuvituksesta erilaisen. Hahmot ovat ainakin yksityiskohdiltaan hieman erilaisia kuin uudemmissa teoksissa, mutta sitä ei kyllä missään tapauksessa voi pitää haittana tälle teokselle. Kuvituksen sävyt tuntuvat myös pehmeämmiltä, mihin kyllä varmasti vaikuttaa se, että tämäkin painos on julkaistu jo 1993 eikä painotekniikka varmastikaan ollut niin kehittynyttä kuin nykyään. Mielestäni juuri tämä hieman erilainen kuvitus jotenkin lisää tämän kirjan tehoa ja taikaa.

♠♠♠♠½

2 kommenttia:

  1. Ai jaa, musta taas on tuntunut, että "kaikki" tietää myös noi Kunnaksen vanhemmat joulukirjat! :D (Tosin lapsista mulla ei ole kunnon otantaa, pelkästään aikuisista.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jopas, heh. :D Kyllä kirjastosta ainakin ahkerammin liikkuvat nuo uudemmat. :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.