perjantai 31. tammikuuta 2014

Mustat morsiamet

Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet
288 s., Otava 1998

Sirpa Kähkösen Mustat morsiamet tai ylipäätään koko Kuopio -sarja on ollut sellainen, jonka olen halunnut lukea jo kauan. Nyt sain vihdoin aikaiseksi tarttua sarjan avausosaan, sillä kirjallisuuden genrejen kurssilla valitsin ryhmäni kanssa tämän vetämämme lukupiirin kirjaksi. Täytyy sanoa, että vaikka tämä kirja on jotenkin hyvin vähäeleinen, niin tämä vei ainakin minut täysin mennessään.

Mustat morsiamet sijoittuu 1920-1930-luvun Kuopioon. Päähenkilönä nähdään Anna, maalta kaupunkiin töiden perässä muuttanut nuori nainen. Anna ei odota tulevaisuudeltaan suuria, mutta sitten hän törmää Lassiin, mieheen jolla on kuumat kädet ja pikimustat silmät. Hän rakastuu, menee naimisiin ja huomaa, että mies on uskollinen muullekin kuin hänelle: kommunismille. Tuo aate vie Lassia ja muuttaa myös Annan elämän suuntaa.

Mustat morsiamet on mielestäni jotenkin vähäeleinen teos, vaikkakin tässä tapahtuu paljon. Tunnelma on jotenkin tiivis ja tarkasti tunnelmia luoden kirjoitettu, mistä johtuen vähäeleiseksi kuvaileminen tuntuu hieman ristiriitaiselta. Tapahtumien tiheys tuntuu puristavan kaiken kasaan ja välillä miltei salpaavan hengen, mutta samalla tarina etenee ja hengittää.

Tämä kirja on siitä erikoinen, että en oikein tiennyt mitä odottaa tältä. En osannut aavistaa mihin tarina etenee ja mitä kaikkea tulee tapahtumaan. Tässä kirjassa on myös niin monella tapaa vaitonaisia ja tummia hahmoja, että niiden sisään ei tahdo päästä. Sitä en kuitenkaan koe haitaksi tälle kirjalle, sillä vaitonaisuus sopii tähän kirjaan. Ehkä vähäeleisyyden vaikutelma tulee osittain juuri tuosta vaitonaisuudesta.

Odotan mielenkiinnolla seuraavan osan lukemista. Haluaisin lukea sen vaikka heti, mutta lienee parasta sulatella tätä kirjaa vielä hieman. Vaikka tämä kirja olikin sellainen tasainen ja kohtalaisen helppolukuinen teos, niin samalla tuntuu, että olen tietyistä tulkinnoistani hieman epävarma. Olen hyvin vakuuttunut Kähkösen kirjoittajankyvyistä ja varmasti jatkan tämän sarjan parissa ennemmin tai myöhemmin.

♠♠♠♠

5 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tämä kirja kyllä on tosiaan kiinnostava. Esimerkiksi kirjan nimi on sellainen asia, jonka voi mielestäni tulkita eri tavoilla. :)

   Kiitos haasteesta, Mai! :-)

   Poista
 2. Mulla on tämä myös lainassa, kun haluan päästä Kuopio-sarjaan käsiksi. Joku tässä ensimmäisessä osassa vain tökkii enkä edes tiedä mikä, mutta olisi tehnyt mieli harpata suoraan kakkososaan. Mutta eipä fuskata ei ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämä alkuksi hieman tasapaksulta tuntui, mutta kyllä se tarina lähtee vetämään, kun riittävän pitkään jaksaa lukea. On tietysti eri asia, että miten saa keploteltua itsensä niin pitkälle, että tarina vie mennessään. :D Mutta oikea asenne, sarja pitää lukea kokonaan ja alusta loppuun eikä hyppien ja pomppien sinne tänne! ;D

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.