torstai 16. lokakuuta 2014

Gabriel Hullo & keskiyön kestit

Juha-Pekka (teksti) & Miranda (kuvitus) Koskinen: Gabriel Hullo & keskiyön kestit
35 s., Haamu 2014
pyytämätön a-kappale kustantajalta

Jo jokin aika sitten postilaatikkooni oli kolahtanut arvostelukappale Juha-Pekka ja Miranda Koskisen teoksesta Gabriel Hullo & keskiyön kestit, joka on itsenäinen jatko-osa teokselle Kauhea Gabriel Hullo. Kyseessä on runomuotoinen romaani, jonka keskiössä on Gabriel alias Kaapo -niminen vilkkaan mielikuvituksen omaava poika sekä hänen kotitalonsa kummitukset.

Kotitalossa asustaa vakituisesti kaksi kummitusta, Gabrielin isoisät kenraali Paulus ja merikapteeni Hullo. Gabriel saa postia merikapteeni Hullolta, joka on yksinäinen Pauluksen lähdettyä aseveljien tapaamiseen. Vaikka Gabriel tietää että ei pitäisi, hän suostuu järjestämään haamuille juhlat merikapteenia piristääkseen. Kun Gabriel saa tietää, että äiti lähtee työmatkalla ja lapsenvahdiksi saapuu herkkähermoinen Kaisa-täti, on jo liian myöhäistä peruuttaa kutsut. Mutta kuinka järjestää juhlat Kaisalta salassa?

Pidin paljon tarinan sujuvasta runomuodosta, joka tekee tarinasta lennokkaan ja värikkään. Teksti on huolellista ja jotenkin vaivatonta samalla kertaa, ja tulee sellainen tunne, että Juha-Pekka Koskinen on luontainen lahjakkuus, mitä riimittelyyn tulee. Kuvitukseen sen sijaan suhtauduin aluksi hieman varauksellisemmin, sillä Miranda Koskisen tyyli on sangen persoonallinen. Aloin kuitenkin pitämään siitäkin, sillä persoonallinen kuvitus sopii hyvin tähän persoonalliseen ja hyvällä tavalla erottuvaan teokseen todella hyvin.

Vaikka itse pidän tästä runomuotoisuudesta ja kuvituksesta, niin en voi olla miettimättä, että puhutteleeko se kohderyhmään eli lapsia ja varhaisnuoria. Runomuotoisuus ei välttämättä kauheasti houkuttele varhaisnuoria, mutta toisaalta taas kuvitus voi kiehtoa heitä. Samalla nuorempaa lukijaa runomuotoisuus voi viihdyttää hyvinkin, mutta kuvitus saattaa tuntuakin liian rouhevalta. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, mitä varsinaiseen kohderyhmään kuuluvat lukijat ovat tästä tuumanneet. Itse ainakin haluaisin lukea myös ensimmäisen osan, sen verran paljon tykästyin, vaikka en tätä ihan täysin omakseni kokenutkaan.

♠♠♠♠

Osallistun tällä teoksella Halloween-haasteeseen, aihepiirinä kummitukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.