maanantai 27. lokakuuta 2014

Risto Räppääjä ja Sevillan saituri

Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja Sevillan saituri
kuvitus: Christel Rönns
108 s., Tammi 2014
 
Kuten olen jo aiemmin Risto Räppääjästä kirjoittaessani todennut, ei kyseinen kirjasarja ole oikein koskaan ollut minun juttuni. Olen kuitenkin tämän lukuvuoden ajan lukukerhon vetäjänä ja siellä valitsimme jatkokirjaksi Risto Räppääjä ja Sevillan saituri -uutuusteoksen, jota luin aina vähän matkaa kerrallaan lapsille ääneen. Heitä tämä kirja hauskuutti kovasti ja samalla huomasin itsekin, että onhan tämä nyt aika hauska kirja ja hahmot aika hulvattomia stereotyyppisyydessään. Kokemus oli herättelevä!
 
Kirjan tapahtumat saavat alkunsa, kun Räppääjien kaukaiselta sukulaiselta, Ernesti Ohraselta, tulee kirje, jossa hän kertoo olevansa vakavasti sairas ja perillisiä vailla. Hän aikoo matkustaa Sevillasta Suomeen katsomaan, josko Risto olisi sopiva perijä. Rauha ja Elvi puunaavat ja kouluttavat Riston esittelykuntoon, mutta tapaaminen menee hieman mönkään. Käy ilmi, että Ernestin palvelijalla, Arnold Rätvänällä, ei ole puhtaat jauhot pussissaan. Pian Risto ja hänen paras ystävänsä Nelli ovat keskellä vauhdikasta salajuonta, johon puuttuvat pian myös Rauha, Elvi ja Lennart Lindberg-parka.
 
Pidin tätä teosta todella nokkelana ja hauskana, siinä on vauhdikkaita juonenkäänteitä ja sopivasti jännitystä sekä arvoitus ratkaistavanaan. Risto ei edelleenkään ole suosikkihahmojani, mutta siitä huolimatta tarina vei myös minut mennessään. Teoksen dialogi on mielestäni onnistunutta, tosin välillä ääneen lukiessa sitä tuntui olevan hieman liikaa ja olisin kaivannut enemmän ihan oikeaa kerrontaa. Dialogin avulla hahmoihin tulee kyllä syvyyttä ja heidän oma luonteensa kuvastuu repliikkien kautta, mikä on positiivinen asia. Kokonaisuutena tämä kirja oli oikein toimiva ja lasten mielestä muun muassa "hauska", "hyvä" ja "vauhdikas". Olen samaa mieltä.
 
♠♠♠♠

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.