lauantai 23. huhtikuuta 2016

Hytti nro 6

Rosa Liksom: Hytti nro 6
6 cd-levyä, n. 5 h 50 min
WSOY äänikirjat 2012
lukija: Pertti Sveholm

Lainasin työkaverini suosituksesta työmatkoilla kuunneltavaksi Rosa Liksomin Hytti nro 6. En ole oikeastaan missään vaiheessa aikonut lukea kyseistä teosta, mutta päätin antaa äänikirjalle mahdollisuuden, sillä siinähän se menisi työmatkojen lomassa sopivasti. Pertti Sveholmin ääntä olikin miellyttävän tasainen kuunnella, mutta kuten olin hieman jo ounastellut, tarina itsessään ei minua erityisesti miellyttänyt.

Hytti nro 6 kertoo tytöstä, joka matkustaa junalla halki laajan Neuvostoliiton. Samassa hytissä hänen kanssaan matkustaa hänelle tuntematon mies, joka hoitaa lähes kaiken puhumisen, ruokahuollon ja junan pysähdysten aikaiset reissut. Tytöllä, joka oikeastaan on aikuinen nainen ja jota vain puhutellaan tytöksi, on salaisuuksia ja hän tuntuu pakenevan jotakin. Mies puolestaan kertoo estoitta kaiken mahdollisen itsestään ja hänen keskeisimmät huvinsa ovatkin vodkan juonti ja kaksimieliset jutut sekä jatkuvasti toistuva seksin vonkaaminen tytöltä.

Kuten sanoin, tarina ei minua erityisesti miellyttänyt. Yksi syy on se, että teoksessa ei oikein tapahtunut mitään. Juna kolkkasi eteenpäin, välillä pysähdyttiin, välillä mies oli tytön ylintä ystävää, sitten taas kauhea vonkari ja tyttö pakeni pois hytistä, sitten taas oltiin kuin mitään ei olisi tapahtunut ja sama toistui. Muutaman kerran tosin nousi esiin muutamia kiinnostavia pilkahduksia tytön syistä lähteä matkaamaan halki maan sekä hänen menneisyydestään. Kokonaisuutena en kuitenkaan saanut tästä teoksesta oikein mitään irti ja välillä jopa ihan suosiolla kuuntelin radiota, kun ei tämä tarina oikein pitänyt erityistä mielenkiintoa yllä.

Toinen syy, miksi teos ei oikein miellyttänyt minua, on teoksessa vilisseet jatkuvat kirosanat sekä hyvin suorasukaiset viittaukset huoriin, seksiin, sukupuolielimiin ja niin edelleen. En koe olevani mikään kukkahattutäti, mutta liika on kumminkin liikaa. Ei sitä koko ajan jaksa kuunnella sellaisia juttuja, etenkin kun mies palaa aiheeseen toistuvasti. Äitini ilme oli muuten näkemisen arvoinen, kun hän istahti kyytiini ennen kuin olin ottanut levyn pois soittimesta. Kyseisessä kohdassa mies muistaakseni kuvasi jotain huorissakäyntikokemustaan.

Kiteytettynä voin siis todeta, että tulipahan kuunneltua, vaikka en tästä nyt oikein mitään irti saanutkaan. Ehkä voin kuitenkin nyt todeta sivistäneeni itseäni, kun kuuntelin Finlandialla palkitun teoksen!

4 kommenttia:

 1. Tämä kirja jakaa lukijat, minulle tämä oli kyllä huipputeos, viisi tähteä. Uskomaton ilotulitus ja tämän jälkeen Rosa Liksomista tuli yksi uusi lempparikirjailija minulle. Kyllähän minä tiesin hänen rempseän kirjoitustyylin, mutta minulle tämä tarina oli uskomaton.
  Voitko uskoa, että olen yhden junamatkan Tampereelta Ouluun ollut vastaavassa tilanteessa, aivan uskomatonta vonkaamista mihin ei auttanut mikään, ihan tuntematon mies ja olin ansassa, koska minulla oli koira, jota en voinut jättää sitä humalaisen armoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että Liksomin kirjalla ja tyylillä on tykkääjänsä, minuun ei vain kerta kaikkiaan iskenyt. Minun on vaikea nähdä mikä tässä tarinassa on uskomatonta, sillä mielestäni ne kiintoisat, ehkä jotenkin kaiken ytimessä olevat asiat olivat niin pieniä pilkahduksia, että niitä on vaikea kokonaisuudesta erottaa.

   Mutta auts, onpas ikävän kuuloinen tilanne junamatkalta! :o Mahtoi olla piinallista. :s

   Poista
 2. Minulle Hytti nro 6 oli positiivinen yllätys, parhaita lukemiani Finlandia-voittajia. Mutta kuten Mai tuossa edellä sanoo, tästä kirjasta on erilaisia mielipiteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se onkin juuri kirjallisuuden suola - jokaiselle on jotakin! :)

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.