maanantai 15. heinäkuuta 2019

Pelkääjän paikalla

Laura Lehtola: Pelkääjän paikalla
238 s., Otava 2015
kansi: Päivi Puustinen
 
Luin toukokuussa 2018 Laura Lehtolan teoksen Takapenkki, joka vei aivan täysin mennessään. Tykästyin Lehtolan vaivattomaan ja nasevaan tekstiin, tragikomiikkaan ja elämän ironiaan. Tiesin jo silloin, että haluan lukea myös Lehtolan esikoisteoksen Pelkääjän paikalla. Se kertoo kolmekymppisestä Aaposta, jonka pienen perheen elämä keikahtaa raiteiltaan, kun hänen Anna-vaimoltaan löytyy syöpä. Tuosta alkaa Aapon uusi rooli perheen tukipilarina, kaiken huolehtijana, ja toisaalta vaimoltaan piilossa myös epävarmana, pelokkaana ja huolestuneena miehenä. Mikään ei ole enää ennallaan.
 
Kun Anna alkoi ontua, ei kukaan aavistanut mitään kovin vakavaa. Kokeiden tulokset kuitenkin paljastivat, että hänen sääriluussaan on syöpäsoluja. Alkoi rankat hoidot, tuli toivonpilkahduksia ja uusi pelko. Ja lopulta Anna kuoli. Miten Anna kehtasi jättää Aapon? Pakottaa selviytymään yksin pienen tyttären kanssa, laittaa opettelemaan pompulat ja mekot, muistamaan hammaslääkärit, kertomaan että äiti on kuollut? Ja kun on niin ikävä. Kukaan muu ei ymmärrä Aapoa kuin Anna, heidän yhteinen pitkä historiansa on tehnyt heistä oman sisäpiirinsä. Tunteet heilahtelevat pelosta ikävään ja vihaankin, mutta kaiken taustalla on suru ja rakkaus.
 
Pelkääjän paikalla tempaisi minut Takapenkin lailla mukaansa. Jouduin jopa jättämään hetkeksi kesken sillä hetkellä luvussa olleen Sherlock Holmesin tyttären, koska halusin lukea tämän kirjan heti. Tätä kirjaa lukiessa minulle kävi selväksi, että Lehtola tietää mistä kirjoittaa. Teos tuntuu aidolta, tunteet rehellisiltä. Lehtolan oma puoliso sairastui ja menehtyi syöpään. Hänen edesmenneeltä puolisoltaan Laura Savelta julkaistiin postuumisti teos Paljain jaloin
 
Paljain jaloin keräsi ilmestyttyään valtavasti huomiota ja lukijoita. Muistan itsekin teoksen hyvin, sillä se oli sydäntäsärkevä lukukokemus. Vaikka Pelkääjän paikalla onkin fiktiivinen teos (eikä Paljain jaloinkaan mikään elämäkerta ole), uskon Lehtolan ammentaneen tiettyjä asioita puolisonsa sairaudesta. Vaikka kirjojen hahmot on sijoitettu hieman eri elämäntilanteisiin, on Pelkäjän paikalla mielestäni kuitenkin hyvä vastapari Saven kirjalle. Toinen kertoo sairastuneen tunteista ja toinen puolison.
 
Totesin jo Takapenkin kohdalla, että Lehtola osaa tuoda huumoria vaikeisiin aiheisiin. Sama on nähtävissä tässäkin teoksessa, vaikka ei niin selkeästi. Pelkääjän paikalla ei tunnu liian ahdistavalta, vaikka siinä onkin iso tunteiden kirjo. Lukeminen sujuu, teos vie mukanaan ja päähenkilön tunteita on helppo myötäelää ilman, että itse ahdistuu liikaa samalla.
 
♠♠♠♠

4 kommenttia:

  1. Tämä kirja on omassa hyllyssäni, ja muistan että pidin siitä, vaikka pitäisi kyllä jo virkistää muistiaan lukemalla se uudestaan. Mutta on hyvä, että on tällaisia kirjoja, joita voi lukematta ahdistumatta liikaa, vaikka aihe olisikin rankka. Se Takapenkki minulla on vielä lukematta, mutta pitäisi lukea joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä ehdottomasti lukea myös Takapenkki!

      Poista
  2. Tämä kuulostaa kirjalta, johon voisin tutustua, vaikka aihe pelottava onkin. Paljain jaloin oli itse asiassa pitkään lukulistallani, mutta en sitten kuitenkaan rohjennut siihen tarttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihe on kieltämättä kyllä pelottava, mutta Lehtola käsittelee sitä hyvin. Paljain jaloin oli mielestäni myös hyvä kirja, mutta sitä en lähtisi enää uudelleen lukemaan, sillä oli se sen verran rankka lukukokemus.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.