torstai 12. tammikuuta 2012

Lumoavien mausteiden kahvila


Mehran, Marsha: Lumoavien mausteiden kahvila
suom. Henna Kaarakainen
302 s., Helmi 2006
alkup. Pomegranate Soup, 2005

Huomasin tämän teoksen alunperin huomattuani nettikirjakaupan sivuilla tämän teoksen jatko-osan. Se vaikutti mielenkiintoiselta, ja koska luen aina mielelläni sarjojen teokset oikeassa järjestyksessä, tämä pääsi ensin luettavaksi. Tulen varmasti lukemaan jatko-osan Ruusuvettä ja lammaspataa.

Lumoavien mausteiden kahvila kertoo kolmesta iranilaissiskoksesta Marjanista, Baharista ja Laylasta. Tytöt ovat paenneet juuri ennen Iranin vallankumouksen alkua 1979, päässeet alunperin Lontooseen ja muuttaneet sieltä sitten Ballinacroaghin kylään Irlantiin. Siskokset perustavat kylään Babylon Cafén, joka tarjoaa persialaista ruokaa. Perinteistä tiukasti kiinni pitävät kyläläiset tyrmistyvät tästä, mutta kuitenkin kahvila saa omat vakioasiakkaansa ja elämä alkaa sujua. Marjanin ruoka tekee kauppansa ja Layla on alkaa seurustelemaan, Bahar tekee mitä pyydetään ja on tyytyväinen.

Kuten arvata saattaa, sisaruksien elämässä on omat vastuksensa. Kylän "kuningas", joka soppaan lusikkansa työntävä Thomas McGuire on raivoissaan, koska kahvila pilasi hänen disco-suunnitelmansa. Naiset pitävät siskoksia huorina, jotka viekottelevat heidän miehensä ja poikansa. Ruoan epäillään olevan saastaista ja kahvilan hygienian muutenkin huonoa. Totuus on kuitenkin toinen.

Lumoavien mausteiden kahvila on kirjoitettu niin tenhoavasti ja reseptit kuvailtu niin tarkasti, että teosta lukiessa pystyi melkein haistamaan mausteisen ruoan tuoksun ja tuntemaan sen maun kielellä. Jokainen kappale kietoutuu jonkin reseptin ympärille, joka on kirjattu kappaleen alkuun. Itse asiassa päätin kopioida yhden ohjeen itselleni ja tehdä oman versioni ruoasta joskus.

Teos etenee kuvaten sisarusten elämää kylässä, mutta raottaa samalla kuitenkin heidän menneisyyttään ja vaiettuja asioita. Miksi he oikeastaan edes lähtivät Lontoosta irlantilaiseen pikkukylään? Mitä he joutuivat kokemaan Iranissa? Miksi Bahar on niin epäluuloinen vieraita ihmisiä kohtaan? Teos vastaa näihin herääviin kysymyksiin pala palalta, jättäen mieleen kutkuttavan halun lukea eteenpäin ja selvittää asiat.

Teos oli toisaalta yllätyksellinen, mutta toisaalta melko ennalta-arvattava. Ennalta-arvattavaksi teoksen teki alkuasetelma: ulkomaalaistaustaiset sisarukset muuttavat pikkukylään. Ei ole yllätys, että heihin suhtaudutaan epäluuloisesti ja heitä jopa vihataan. Eikä ole yllätys, että oikeus ja hyvyys voittaa, ja he lunastavat paikkansa kylässä. Yllättäviä käänteitä kuitenkin tarjoilee sisarusten menneisyys, joten teos pitää mielenkiinnon yllä.

Olen ollut kiinnostunut Irlannista maana jo kolmisen vuotta, ja tykkään lukea sinne sijoittuvia kirjoja. Tämä kirja oli kiehtova siksi, että iranilainen eksotiikka ja irlantilainen perinteinen elämänmuoto kohtaavat. Luen harvoin maahanmuutajuutta ja Lähi-Idän maita käsitteleviä kirjoja, joten tämä oli siinäkin mielessä piristävä valinta. Jos taustalla olevan ennalta-arvattavuuden ei anna vaivata, teos vie mukanaan.

♠♠♠♠½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.