perjantai 15. kesäkuuta 2012

Kuolema ilmoittaa lehdessä

Christie, Agatha: Kuolema ilmoittaa lehdessä
339 s., WSOY 1991, 7. p.
suom. Eila Pajastie
alkup. A murder is announced 1950

Agatha Christien Kuolema ilmoittaa lehdessä on yksi hänen miss Marple -dekkareistaan. Täytyy sanoa, että en ole ikinä pitänyt Marplesta läheskään niin paljon kuin Poirotista. Aikaisemmin olen lukenut vain yhden Marplen, sen ensimmäisen "Murha maalaiskylässä". Elokuvia olen nähnyt useampiakin ja pitänyt niistä silloin, kun Marplen näyttelijä ei ole ollut liian vanha höpsähtänyt kääkkä, vaan hahmoon on saatu uutta raikkautta.

Kuolema ilmoittaa lehdessä on sangen ovelasti ja taitavasti rakennettu mysteeri, joka rakentuu erään illan ympärille. Paikallislehdessä on ilmoitus murhan tapahtumisesta ja uteliaat naapurit pitävät sitä kutsuna murhaleikki-iltamaan, mutta yllättäen tapahtuukin ihan oikea murha eikä kukaan tunnu tietävän kuka laittoi ilmoituksen lehteen. Tällöin kuvaan astuu miss Marple.

Suomentajan työstä voin antaa heti tunnustusta, hän oli mainiosti ratkaissut työssään ne paikat, missä suomen ja englannin kielet törmäävät: siis she:t ja he:t ja muut vain englannin kielessä ilmenevät olennaiset seikat jutun ratkaisemiseksi. Siksi tuntuikin mielekkäämmältä seurata teosta.

Kaiken kaikkiaan hyvin taattua Christietä ja ainakin parempi kuin aikaisemmin lukemani Marple!
♠♠♠♠
ps. dekkareista on hirveän vaikea kirjoittaa ja niitä on vaikea pisteyttää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.