torstai 30. elokuuta 2012

Kertomus näkevistä

Saramago, José: Kertomus näkevistä
382 s., Gummerus 2007
suom. Erkki Kirjalainen
alkup. Ensaio sobre a Lucidez, 2004

Luin lukiossa kirjallisuusdiplomiani varten José Saramagon teoksen Kertomus sokeudesta. Siitä on kulunut nyt yli kolme vuotta, mutta silti muistan kyseisen teoksen kuin olisin sen juuri äsken lukenut, sillä se oli todella vaikuttava. Se kuuluu kyllä ehdottomasti lukemieni kirjojen parhaimmistoon. Kertomus näkevistä on kyseisen teoksen eräänlainen sisarteos, mutta minun mielestäni se ei yltänyt samalla tasolle kuin Kertomus sokeudesta.

Kertomus näkevistä kertoo poikkeustilanteesta, jossa jonkun nimeltä mainitsemattoman maan pääkaupungissa enemmistö äänioikeutetuista äänestää tyhjää. Kun vaalit uusitaan suurin odotuksin ja sama tulos toistuu entistä tyrmäävämpänä, on kriisi valmis. Maan poliittinen johto (ministerit) päättävät saartaa kaupungin ja jättää asukkaat selviämään yksikseen ilman järjestyksenvalvontaa. Heidän yllätyksekseen kaupungissa kaikki kuitenkin sujuukin miltei paremmin kuin ennen.

Kertomus näkevistä pyörii vahvasti byrokratian ja voisi sanoa jopa korruption turmeleman politiikan ympärillä. Päättäjät eivät halua nähdä todellisia syitä kansan poikkeuslaatuiseen mielenilmaukseen, vaan etsivät syitä ja syyllisiä olemattomista salaliitoista. Lopulta asiat vain kärjistyvät.

Kertomus näkevistä on hyvin mielenkiintoinen teos, jolla ei ole onnellista loppua. Sitä olisin kaivannut, koska minulla on luontainen tarve uskoa, että kaikki päättyy hyvin. Vaikka jotkut asiat järjestyvätkin, niin en nähnyt paljon valoa tunnelin päässä vaan vain uusia ongelmia. Toivottavasti ikinä ei oikeasti käy edes lähellekään näin kuin tässä kirjassa.

Sen verran vielä, että minun nähdäkseni kannattaa ensin lukea Kertomus sokeudesta ja sitten vasta tämä teos, jos siis tämän aikoo joskus lukea. Lisäksi haluan sanoa, että edes jonkinasteinen kiinnostus politiikkaa ja maailman tilaa kohtaan on eduksi, sillä silloin tästä teoksesta saa enemmän irti.

♠♠♠½

7 kommenttia:

 1. Minulla on tämä kertomus näkevistä ollut kesken syksystä 2007 lähtien, silloin sen uutena ostin.. Pitäisi aloittaa ihan alusta, mutta en ole saanut aikaseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä yhtään ihmettele, että kyseisen teoksen lukeminen on jäänyt vähän vaiheeseen: tekstihän on hyvin erityyppistä kuin monissa muissa teoksissa. Sivut ovat myös tiheään täynnä tekstiä, joten väkisinkin alkaa väsyttää. Itsekin luin sitä pari viikkoa, aina välillä lukaisten jotain muuta.

   Poista
  2. Niin, olen minä muita Saramagon kirjoja lukenut ja pitänytkin kovin. Ehkä luin tätä hieman väärään aikaan sitten, kun en jaksanut oikein keskittyä.

   Poista
 2. Oli mukava löytää sinun blogisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kiva kuulla, tervetuloa mukaan! :)

   Poista
 3. Luin tämän joskus, koska tykkäsin Sokeista niin paljon, mutta en tainnut viihtyä tämän parissa pätkääkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, kyllähän Sokeat oli paljon parempi. Jos nyt olisin sille antamassa pisteitä, niin liki täydet taitaisin antaa. :D

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.