tiistai 14. elokuuta 2012

Yhden toivon tie

Havaste, Paula: Yhden toivon tie
426 s., Gummerus 2012

Paula Havasteen Yhden toivon tie on itsenäinen jatko-osa teokselle Kaksi rakkautta. Kaikki jotka ovat lukeneet sen ja pitäneet siitä tulevat varmasti pitämään myös tästä jatko-osasta. Vaikka kyse onkin itsenäisestä jatkosta, niin silti Yhden toivon tie linkittyy tietyiltä osin vahvastikin edelliseen osaan. Siksi suosittelenkin, että kannattaa lukea ensin Kaksi rakkautta, sillä tämä teos paljastaa sen kaikkein olennaisimmat asiat, jotka tekevät siitä niin huikaisevan.

Yhden toivon tie kertoo rinnakkain Annan ja Oilin tarinaa. Anna pakertaa opintojensa kimpussa ja pyörittää taloutta yksin aviomiehen ollessa (jatko)sodassa. Anna joutuu luopumaan paljosta sellaisesta, mikä oli hänelle ennen tärkeää. Onneksi tyttäret ovat omatoimisia ja reippaita, sillä ilman heitä Anna tuskin jaksaisi kaikkia töitään. Oili taas elää melko yltäkylläistäkin elämää Kemissä ja toimii hoitajattarena saksalaisten silmäsairaalassa. Oili on salakihloissa saksalaisen Horstin kanssa ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Mutta sitten tulee rauha ja saksalaiset joutuvat lähtemään. 

Minua henkilökohtaisesti ärsytti pitkään Oilista kertovat osuudet, sillä minua kiinnosti enemmän Annan elämä: onhan Anna jo tutumpi hahmokin edellisestä osasta. Oilin sinisilmäisyys ja naiivius sodasta ja saksalaisista sai minut myös ärsyyntymään. En oikeastaan näe häntä kovin olennaisena hahmona juonen kannalta siinä mielessä, että mielestäni teos olisi ollut kiinnostavampi ilman Oilia. Toisaalta hänen elämäntiensä tuo teokselle lisää tunnetta ja antaa ajattelemisen aihetta. Loppuosa teoksesta on mielestäni jopa raskasta luettavaa.

Toivoisin, että sarjaan tulisi vielä yksi osa, joka kertoisi miten Anna ja Oili selviävät sotakorvausten ja ainaisen puuteen rasittamassa Suomessa. Havaste ei varmastikaan jätä tätä  sarjaa tähän, sillä vielä jää avonaisia kysymyksiä.

♠♠♠♠½

4 kommenttia:

 1. Hmm.. En ole Havasteen kirjoja ennen lukenut, mutta alkoi kyllä kiinnostaa. Täytyypi harkita tutustumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havaste on kyllä ehdottomasti tutustumisen arvoinen kirjailija, ja mielestäni hänen teoksiaan onkin ihan liian vähän esillä blogeissa. Nämä kaksi teosta ovat ainakin mainioita, mutta Lappiin sijoittuva Kymmenen onnen Anna ei napannut niin paljon.

   Poista
 2. Minä pidin kovasti Kaksi rakkautta kirjasta, mutten osaa kuvitelle kirjalle jatkoa :D

  Ekan kirjankin huikeus kuitenkin perustuu pitkälti siihen yllättävyyteen, joka kirjan lopussa vasta selviää. Mielestäni.

  Kiva kuitenkin lukea arvio tästä jatko-osasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta puhut, että jatko-osaa on hieman vaikea kuvitella niin hyvin tehdylle ja yllättävälle kirjalle kuin Kaksi rakkautta. Kuitenkin Yhden toivon tie on melkolailla oma erillinen teoksensa, jossa vain on samoja henkilöitä ja joita menneisyyden teot hieman ehkä "piinaavat". Kannattaa kokeilla :)

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.