lauantai 11. elokuuta 2012

Neljä kertaa Tsehov

Tsehov, Anton: Lokki. Vanja-eno. Kolme sisarta. Kirsikkatarha.
312 s., Otava 1999
suom. Martti Anhava
alkup. Tsaika (1896), Djadja Vanja (1899?), Tri sestry (1901), Visnjovyi sad (1904)

Urakka on takana ja olo on kuin väsyneellä olympiavoittajalla. Selvisinpäs. En ymmärrä miksi Anton Tsehovin näytelmiä niin kehutaan, sillä minä en osaa arvostaa niitä. Jotenkin kaikki lukemani venäläinen kirjallisuus on ollut jotakin sellaista, etten ymmärrä mistä sille niin suuri kunnioitus tulee. Tämän näytelmien yhteisniteen halusin lukea, koska ajattelin näiden näytelmien tuntemisen olevan hyödyksi yleissivistyksen kannalta.

Ihan pakko on sanoa, että en löytänyt Lokista ja Kirsikkatarhasta mitään komediallisia piirteitä, mutta komedioita ne nyt kumminkin ovat olevinaan. Kirsikkatarha on kuitenkin mielestäni paras näistä näytelmistä. Kaikkia näytelmiä vaivaa jo ensimmäiseksi henkilöhahmojen runsaus. Moni varmaan tietääkin, että venäläisillä on usein lempinimiä ja heitä kutsutaan useilla eri nimillä. Se vaikeuttaa huomattavasti näidenkin näytelmien seuraamista, kun joutuu muistelemaan, että kuka kukin olikaan. Näytelmät ovat mielestäni epäuskottavia juoneltaan ja joiltakin osin jopa tönkköjä. Hahmojen käytös on välillä omituista.

Takakannen teksti on mielestäni liioiteltua: "Tsehovilainen suru kauneuden katoamisesta, rakastamisen vaikeus ja henkilöiden avuttomuus kouraisevat yhä syvältä.". Minua näytelmät eivät liikuttaneet tippaakaan, enkä löytänyt sieltä kovin paljon surua kauneuden katoamisestakaan. No, makunsa kullakin.

Yhteisniteestä lienee vielä paikallaan mainita, että kaikki näytelmät on suomennettu Neuvostoliitossa vuonna 1980 julkaistujen painosten perusteella: näin ollen suomennosta ei ole tehty alkuperäisteoksista.

4 kommenttia:

 1. Minulla on kans joku tämmöinen yhdysnide odottamassa lukemista, mutta saa nähdä milloin jaksan tarttua tähän. En ole koskaan innostunut hirveämmin näytelmistä, mutta yleissivistyksen takia minä tämän lainasinkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas yleensä tykkään lukea näytelmiä, mutta nämä olivat kyllä poikkeuksia. En kyllä nyt luettuani teoksen usko, että yleissivistykseni olisi jäänyt jotenkin puutteelliseksi, jos en tätä olisi lukenutkaan. :D

   Poista
 2. Minulla on lokki lukuvuorossa pian. Itsekin tiedän juonesta ja loppuratkaisusta jo paljon teatteriharrastukseni takia, ja ihmettelen miten sellaisista aineksista saa komedian... no pianhan se nähdään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla kyllä odottelen mielipidettäsi näytelmästä. Itse en oikein edes tiedä mitä kyseisestä näytelmästä voisi sanoa. :D

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.