sunnuntai 26. elokuuta 2012

Tyttö tulevaisuudesta

Teräs, Mila: Tyttö tulevaisuudesta
205 s., Otava 2004

Hyvät lukijat, saanko esitellä: kaikkien aikojen suosikkinuortenkirjani Mila Teräksen Tyttö tulevaisuudesta. Luin sen uudelleen nyt useamman vuoden tauon jälkeen ja silti löysin siitä edelleen sitä hohtoa, joka ihastutti minua 14-vuotiaana yläastelaisena. :)

Tyttö tulevaisuudesta kertoo 15-vuotiaasta Aadasta, joka vastaa kaupan seinältä löytämäänsä ilmoitukseen kukkien kastelusta. Hänen tulee kastella Metsäkylän vanhan pappilan vanhaa oleanteria, mutta paikan päällä hän törmää johonkin odottamattomaan: aution pappilan vanhaa pianoa soittamalla hän pystyy matkustamaan ajassa vuoteen 1889.

Aada saa sadan vuoden takaa jopa ystävän, mäkitupalaisen tyttären Tildan. Tildan kanssa hän kohtaa paljon asioita, jotka olivat ennen ihmisille arkipäivää: kurjuus, köyhyys, luokkaerot, tiukat kirkolliset määräykset ja paljon muuta. Silti Tildan maailmaan siirtyminen on hänelle pakokeino oman elämän harmeista ja ongelmista.

Kun luin tämän kirjan ensimmäistä kertaa, olin todella ihastunut historiallisista raameista, joita nuortenkirjoista aika harvoin löytää. Vaikka teoksen tapahtumat kerrostuvat kahteen eri aikaan (sillä täytyyhän Aadan myös kotona näyttäytyä), ei teos ole silti sekava. Voisin sanoa, että tämä teos innosti minua entisestään perehtymään historiaan niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. En voi sanoa olevani mikään historia-nero mutta kuitenkin.

En oikeasti tiedä mitä antaisin tälle teokselle pisteitä. Pidän tästä teoksesta paljon, kuten suosikin asema jo vihjaa, mutta en silti koe voivani antaa sille täysiä pisteitä, koska siinä on minun mielestäni myös puutteita. Jotenkin on vaikea arvostella teosta, koska olen pitänyt siitä niin kauan ja se osittain sumentaa arvostelukykyni. Mutta päädyn kuitenkin antamaan
 vahvan
♠♠♠♠
Onko joku teistä lukenut tämän teoksen? Entä mitä piditte siitä?

6 kommenttia:

 1. En ole lukenut enkä edes kuullut, mutta nyt kyllä kiinnostuin ja kovasti. Kiitos kun vinkkasit!

  VastaaPoista
 2. Hei mä etsin tätä aina yläasteikäisenä kotikunnan pikkukirjastosta! Ei ikinä ollut =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koita ihmeessä ettiä vielä vaikka jostain muualta, mun mielestä tää on kyllä tutustumisen arvoinen teos. :)

   Poista
 3. Blogissani olisi sinulle pieni yllätys!:)

  VastaaPoista
 4. Muistan lukeneeni tämän yläasteella ja tykkäsin tosi paljon. Olen myös lukenut Mila Teräksen muita kirjoja joista niistäkin olen pitänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen lukenut Mila Teräkseltä myös Sinisen huoneen. Oli sekin ihan hyvä, muttei näin mielenkiintoinen kuin tämä. :)

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.