keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Kolmastoista kylä

Sardou, Romain: Kolmastoista kylä
366 s., Bazar 2010
suom. Anna-Maija Viitanen
alkup. Pardonnez nos offenses 2002

Tämä teos on odotellut hyllyssäni lukemistaan jo kauan, olen vain välillä uusinut lainaa. En halunnut sitä palauttaakaan, koska tiesin tahtovani ehdottomasti lukea tämän teoksen ja muuten olisin sen voinut unohtaa. Nyt oli kuitenkin Sardoun ja Kolmannentoista kylän vuoro!

Kolmastoista kylä sijoittuu ajallisesti 1200-luvun loppupuolelle miljöönään Etelä-Ranska. Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun Draguanin kylän piispa surmataan. Pian paikalle saapuu nuori pappismies, jonka surmattu piispa on valinnut unohtuneen, oman onnensa nojassa olleen kylän papiksi. Kylä löytyi pari vuotta aikaisemmin tapahtuneiden murhien jälkeen. Kolmastoista ja unohdettu kylä on ollut pitkään ilman kosketusta muihin ihmisiin ja kristinuskoon. Siksi nuorella Henno Guilla ei olekaan mikään helppo tehtävä edessään. Vähitellen alkaa selvitä, että kaikessa onkin kyse jostakin suuremmasta.

Teos on todella mielenkiintoinen, siitä ei pääse mihinkään. Minä jopa pidin siitä, mutta en siltikään ymmärtänyt kaikkea. Jotenkin juonessa oli sorruttu liian suureen nokkeluuteen ja luotu liian suuri tapahtumien verkko. Itse en vieläkään täysin tiedä kuka oli "hyvis" ja kuka "pahis". Juonikuvio on liian mutkikas, siinä on liian paljon asiaa. Vaikka tapahtumat etenevät rauhallisesti (vaikkei kumminkaan hitaasti), en silti saanut kaikesta ihan kiinni.

Kaiken kaikkiaan tämä on mainiosti suunniteltu ja kirjoitettu teos, mutta kaikki teoksen hienouden osaset eivät vain välity lukijalle. Se on kyllä sääli. Sardoulla on hyvä mielikuvitus ja hän on hienosti sekoittanut fiktiota ja pieniä faktanhippusia. Ei mikään kovin perinteinen jännäri.

♠♠♠

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.