maanantai 15. lokakuuta 2012

Vieras

Pulkkinen, Riikka: Vieras
299 s., Otava 2012

Kun kuulin, että Riikka Pulkkiselta ilmestyy uusi teos, en alunperin aikonut sitä lukea. Miksikö? Koska Totta ei oikeastaan ollut mielestäni niin kovin sykähdyttävä teos kuin millaisena moni muu sen koki. Annoin kuitenkin Pulkkiselle uuden mahdollisuuden ja luin hänen esikoisteoksensa Rajan elo-syyskuun vaihteessa. Onneksi, sillä pidin siitä aika paljonkin: siksipä päätin lukea myös tämän uutukaisen.

Vieras kertoo kolmekymppisestä Mariasta, jonka elämä kokee maahanmuuttajatyttö Yasminaan tutustumisen jälkeen suuria mullistuksia. Pastorina työskentelevä Maria jättää työnsä, kotinsa ja perheensä ja lähtee New Yorkiin ikään kuin etsimään juuriaan. New Yorkissa uskonkriisin kanssa painiva Maria tutustuu Mélanieen, joka auttaa häntä tuntemaan jälleen omat olemassaolonsa rajat.Vaikka Maria oppii elämään eri tavalla, ei hän voi unohtaa pientä Yasminaa ja tämän kohtaamaa pahuutta.

Tämän teoksen teemoja ovat vahvasti uskonnollisuus ja muukalaisuus sekä välittäminen. Pulkkinen tuo taiten esiin uskonnollisia näkökulmia asioihin, samalla nostaen esille sen mitä ihmiset usein unohtavat: lähimmäisenrakkauden. Pulkkinen ei pelkää maalailla tunteisiin vetoavia kuvia pienestä maahanmuuttajatytöstä ja hänen arkipäivästään, uskonkriisistä ja maailman pahuudesta. Hän kirjoittaa jälleen vahvasti ja kaikkia aisteja puhuttelevasti. Teoksessa on eräänlaista rytmiikkaa ja sykettä, joka kuljettaa tarinaa eteenpäin.

Teoksen loppu on sangen yllättävä ja lohdullinenkin, vaikka en oikeasti ymmärtänyt ihan kaikkea mikä siihen johti Marian elämän osalta: en tajunnut hänen valintojensa pohjia kunnolla. Jotenkin loppu hurahti niin nopeasti, että minä en vain pysynyt perässä. Lukukokemus olisi ollut parempi, jos lopussa olisi selitetty asioita hieman enemmän auki, mutta toimii tämä ihan hyvin näinkin. Täytynee varmaan oikeasti ottaa Totta uudelleen käsittelyyn, josko pitäisin siitä enemmän ja oivaltaisin sen paremmin toisella lukukerralla.

♠♠♠♠

8 kommenttia:

 1. Eikös siinä lopussa käynyt niin, että elämä voitti kaiken muun. Tässä tapauksessa uusi elämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä juu, mutta mua jäi kiinnostamaan pohjimmaiset vaikuttimet ja asiat, jotka johti siihen loppuratkaisuun. Tosin juuri nyt hiffasin yhden asian, voi jestas miten en voinu tajuta niin ilmiselvää juttua. :D

   Poista
 2. Itse en ole tainnut lukea Pulkkiselta vielä yhtään mitään, mutta niin monessa kirjablogissa on ollut juttua, että pitänee lisätä lukulistalle.

  Vieras ja erityisesti tuo muukalaisena olemisen teema kiinnostaa.

  Mitä kirjaa suosittelisit Pulkkiselta luettuasi nämä kolme?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä suosittelisin joko tätä Vierasta tai sitten Rajaa, molemmat ovat aika lailla tasoissa mun arvoasteikossa. :> Mutta jos tämä teos kerran kiinnostaa, niin kannattaa lukea tämä sitten. Toisaalta varausjonot voivat olla pitkät, niin että Rajan ehtisi hyvin lukea ennen kuin saa tämän käsiinsä.

   Poista
 3. Tämän aion ja haluan ehdottomasti lukea, vaikken muita Pulkkisia ole ottanut lukuagendaani (ainakaan vielä). Rajan näin teatterissa ja se kyllä yllätti positiivisesti. Ehkä Vieraan jälkeen luen siis senkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kyllä itsekin aika mielenkiintoista nähdä Rajan teatteritoteutus. :)

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Pulkkinen yllätti minut ihan positiivisesti. :)

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.